analiza tportala

Trgovci plinom i dalje najveći izvoznici, ali počeli su rasturati i proizvođači

09.07.2024 u 08:37

Bionic
Reading

Domaći izvoznici lani su na strana tržišta plasirali robu vrijednu 22,9 milijardi eura, što je oko milijardu eura manje ili pet posto nego godinu prije. Među deset najvećih i dalje dominiraju trgovci plinom i naftaši, ali uslijed pada cijena vrijednost njihovog izvoza osjetno se smanjila

Najveći su nam vanjskotrgovinski partneri u 2023. bili Italija, Slovenija, Njemačka i Mađarska. A od zemalja izvan EU-a to su BiH, Srbija te SAD.

Prema podacima Financijske agencije (FINA), među vodećim izvoznicima nalaze se tri zakupca kapaciteta LNG terminala na Krku. Njihov biznis zasniva se na plasiranju plina iz raznih izvora (SAD, Katar, Alžir, Nigerija itd.) preko krčkog terminala u zemlje Europe.

Na prvom mjestu u top 10 je i ove godine Prvo plinarsko društvo (PPD) u vlasništvu Pavla Vujnovca. Najvećem domaćem distributeru plina lani su prihodi iz inozemstva iznosili 1,65 milijardi eura, što je 44,6 posto manje nego 2022. godine. Preko terminala na Krku PPD na europsko tržište najviše plasira plin iz SAD-a.

I druga dva velika zakupca krčkog terminala, MET Croatia Energy Trade na trećoj i MVM CEEnergy Croatia na četvrtoj poziciji, zabilježila su lani, uslijed manjih cijena plina, pad vrijednosti izvoza.

MET Croatia Energy Trade član je švicarske MET Grupe, a zbog mađarskih dioničara često se dovodi u vezu s mađarskim MOL-om.

MVM CEEnergy Croatia posluje u sklopu mađarske državne energetske kompanije MVM Group. Njezin klijent je i Međimurje plin iz Čakovca, a koji će od jeseni opskrbljivati kućanstva u Zagrebu.

Između trgovaca plinom na drugom mjestu nalazi se Ina te je izvan Hrvatske lani uprihodila 1,14 milijardi eura (-20,9 posto). Većina njezinih izvoznih prihoda dolazi od prodaje naftnih derivata.

Na petom mjestu je državna energetska kompanija HEP. Lani je izvezla električne energije u vrijednosti od 546,6 milijuna eura.

Šestu poziciju drži farmaceutska kompanija Pliva, tradicionalno jedna od naših najvećih izvoznih firmi. Njoj je izvoz lani porastao za 13,1 posto, na 537 milijuna eura. Najveće Plivino pojedinačno tržište je SAD, s time da posluje u više od 60 zemalja širom svijeta. Nalazi se u sklopu izraelske grupacije Teva Pharmaceutical Industries.

Sedmi po vrijednosti izvoza je Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST). Perjanica Končar Grupe, D&ST proizvodi transformatore, od kojih najveći dio završi na inozemnim tržištima. Tvrtka je prisutna u više od 40 zemalja, a osim na europsko tržište, izvozi u Afriku i zemlje Arapskog zaljeva. Lani je iz inozemstva uprihodila 292 milijuna eura, što je rast od čak 35,2 posto u odnosu na 2022. godinu.

Najveća domaća hotelska kuća Valamar Riviera nalazi se na osmom mjestu među top 10 izvoznika s 245,7 milijuna eura.

Na devetoj poziciji je hrvatska podružnica slovenskog Petrola te je lani izvezla naftnih derivata u vrijednosti od 216,2 milijuna eura. Petrol je 2022. preuzeo tvrtku Crodux derivati dva od Ivana Čermaka.

Proizvodna tvrtka Aluflexpack Novi iz Poličnika nalazi se na desetom mjestu s 201,4 milijuna eura. Njezin vlasnik je Aluflexpack grupa, čije je sjedište u Švicarskoj. Ta je grupacija vodeći europski proizvođač fleksibilne ambalaže i barijernih rješenja, a ima pogone na 11 lokacija, od kojih su četiri u Hrvatskoj.

Kad u top 10 ne bismo uključili trgovce plinom – PPD, MET Croatia i MVM CEEnergy - koji iskazuju prihod od trgovine na međunarodnom tržištu kao izvoz, tad bi se na našu ljestvicu probile hotelijerska kuća Plava laguna iz Poreča, proizvodna tvrtka Končar-Energetski transformatori i Coca-Cola HBC Hrvatska.