intervencija najjačih

Najave prodaje rezervi spustile cijene nafte drugi tjedan zaredom

11.04.2022 u 07:20

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su, nakon SAD-a, i ostale članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) najavile prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi povećale ponudu na tržištu i spustile cijene

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,5 posto, na 102,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 98,26 dolara.

Pad cijena drugi tjedan zaredom zahvaljuje se objavi da će članice IEA prodati 120 milijuna barela nafte iz strateških rezervi u idućih šest mjeseci.

SAD, koje je već prije najavio prodaju iz rezervi, plasirat će na tržište u sklopu IEA-ine inicijative 60 milijuna barela i još 120 milijuna zasebno.

Najveći svjetski potrošači nafte interveniraju jer su od početka napada Rusije na Ukrajinu krajem veljače cijene nafte snažno porasle, što dodatno potiče ionako visoku inflaciju u svijetu.

A to bi moglo natjerati središnje banke na agresivno zaoštravanje monetarne politike, što bi izazvalo usporavanje oporavka svjetskog gospodarstva.

Analitičari investicijske banke JPMorgan smatraju da će prodaja nafte iz rezervi na kratki rok uvelike pomoći da se nadoknadi milijun barela ruske nafte dnevno, koji će, kako procjenjuju, biti trajno izgubljen.

"No, u 2023. i godinama koje slijede globalni proizvođači vjerojatno će morati povećati ulaganja kako bi nadoknadili izgubljenu rusku naftu i ponovo napunili strateške rezerve IEA-e", upozoravaju analitičari JPMorgana.

Analitičar PVM-a Stephen Brennock nije, pak, siguran da će zalihe riješiti problem: "Rekordne količine barela iz rezervi nisu potpuno otklonile sumnje da nadolazeća poplava u opskrbi možda ipak neće riješiti problem gubitka ruske nafte".

Ruska proizvodnja nafte i plina pala je u prvih šest dana travnja na 10,52 milijuna barela dnevno, s prosječno 11,01 milijuna barela dnevno u prošlom mjesecu.

Jačanje dolara uteg na cijenama nafte

I dok je zapadni kupci zbog sankcija zaobilaze, Rusija je našla kupce za svoju naftu u Aziji.

Analitičari iz ANZ Researcha upozoravaju, pak, da bi nafta iz rezervi mogla odvratiti proizvođače, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i američke tvrtke koje naftu proizvode iz škriljca, od ubrzanog povećanja proizvodnje, čak i uz cijenu od oko 100 dolara po barelu.

Uteg cijenama bila je prošloga tjedna i zabrinutost za potražnju, nakon što je Šangaj produžio mjere izolacije kako bi suzbio širenje koronavirusa.

Cijene su bile pod pritiskom i zbog jačanja dolara, što čini naftu skupljom za imatelje drugih valuta. A dolar jača jer bi zbog visoke inflacije američka središnja banka do kraja godine mogla agresivno povećati ključne kamatne stope.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte skočile su oko 30 posto.