svjetska tržišta

Na Wall Streetu S&P 500 indeks blizu rekordne razine

27.12.2023 u 06:43

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, pa je trend njihova uspona ušao u deveti tjedan, pri čemu se S&P 500 primaknuo rekordnoj razini

Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na 37.545 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 4.774 boda, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 15.074 boda.

Rast indeksa ušao je u deveti tjedan jer svi posljednji podaci pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporava, pri čemu inflacija postupno popušta.

Zahvaljujući tome, američka središnja banka najvjerojatnije je završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerojatnije za po 0,25 postotnih bodova, na tržištu se špekulira da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od ožujka.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed započeti smanjenje kamata u ožujku.

No, to su samo procjene, a o daljnjim realnim gospodarskim pokazateljima ovisit će što će Fed učiniti.

Nakon osam tjedana uzastopnog rasta, Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu, dok se S&P 500 rekordnoj razini primaknuo na manje od 1 posto.

Obujam trgovanja bio je jučer mršav jer su mnogi ulagači odsutni zbog božićnih blagdana, a takvo se trgovanje očekuje i idućih dana.

Na europskim se burzama zbog božićnih blagdana jučer nije radilo.