SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu oprez, zarade kompanija nisu impresivne

18.01.2023 u 07:05

Bionic
Reading

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao, dok je Nasdaq porastao, nakon opreznog trgovanja jer kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i banaka nisu impresivni.

Dow Jones pao je 1,14 posto, na 33.910 bodova, a S&P 500 0,20 posto, na 3.990 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,14 posto, na 11.095 bodova.

Rast Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Tesle za više od 7 posto, nakon vijesti da je u siječnju u Kini prodaja tog proizvođača električnih automobila porasla.

Dionica Morgan Stanleya poskupila je gotovo 6 posto, nakon što je ta banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju.

Zbog slabijih rezultata nego što se očekivalo, oštro su, pak, pale cijene dionica Goldman Sachsa i Travelers Cosa.

Idućih dana i tjedana u fokusu ulagača bit će upravo kvartalni financijski rezultati kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Tako se posljednjih dana na najvećoj svjetskoj burzi trguje opreznije, nakon što su u prva dva tjedna nove godine cijene dionica snažno porasle.

To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon oštrog pada u prošloj godini, kao i popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u, što je otvorilo prostor Fedu za manje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.851 bod, no frankfurtski DAX porastao je 0,35 posto, na 15.187 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 7.077 bodova.