ISTRAŽIVANJE PORTALA MOJPOSAO

Na poslu se loše jede i to za 15 kuna

19.08.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Za vrijeme radnog vremena u Hrvatskoj redovito ili povremeno jede 95 posto zaposlenih, ali plaćeni obrok ima tek svaki deseti, pokazuje istraživanje provedeno tijekom kolovoza na web portalu MojPosao, koje otkriva i da se na poslu loše jede

Velika većina ispitanika obrok na poslu plaća sama, a samo 13 posto kaže da u tome djelomično sudjeluje poslodavac.

Još je manje onih koji imaju u potpunosti plaćen obrok, samo 9 posto.

Kako se za prehranu moraju sami pobrinuti, više od polovice ispitanika na nju dnevno troši prosječno 15 kuna. Prosječno 30 kuna troši oko trećine ispitanika, a više od 30 kuna njih samo 5 posto.

Prema rezultatima istraživanja, na poslu se najviše se jedu peciva, sendviči ili nešto slično. Topli obrok redovito ili povremeno naručuje 38 posto ispitanika, voće za vrijeme radnog vremena jede ih 24 posto, a topli obrok pripremljen kod kuće na posao donosi samo 17 posto zaposlenih. Grickalice i slatkiše na poslu jede desetina anketiranih.

Samo četvrtina sudionika istraživanja pazi da obrok bude zdrav i raznolik, dok su ostalima važniji povoljna cijena ili dobar okus. Četvrtina ispitanika bira obroke koji zadovoljavaju sva ta tri kriterija.

Među onima koji jedu za vrijeme radnog vremena najviše ih na stanci za ručak provede do pola sata, a manje ih ne uzima stanku nego jede na radnom mjestu.

Četvrtina ispitanika ima određeno vrijeme predviđeno za ručak koje je većinom pola sata, a 72 posto ispitanika može samostalno odrediti kada će uzeti stanku. Unatoč tome, četvrtina anketiranih kaže da njihovi nadređeni ipak prate drže li se predviđenog vremena.

Najviše anketiranih, 46 posto na poslu nema prostor predviđen za ručak, dok ostali imaju restoran - samoposluživanje, kuhinju ili odvojenu prostoriju u kojoj mogu jesti, a gotovo polovica zaposlenih najčešće jede za svojim radnim mjestom.