Kako raditi pametno, a ne puno?

Na PMI Forum u Zagreb stiže ‘slučajni’ projekt menadžer koji će otkriti sve o konceptu lijenosti

23.10.2018 u 12:54

Bionic
Reading

U zagrebačkom Plaza Event centru od 12. do 14. studenoga održati će se 12. PMI Forum za koji se redovito svake godine traži karta više

Forum organizira udruga PMI Croatia, hrvatski ogranak najveće svjetske strukovne organizacije na području projektnog menadžmenta, Project Management Institutea, koji ima 470.000 članova iz cijelog svijeta. Tema ovogodišnjeg izdanja je 'Skok naprijed, agilno i kreativno', a Peter Taylor jedan je od brojnih domaćih i inozemnih predavača i stručnjaka iz područja projektnog menadžmeta koji stižu na PMI Forum.

Peter Taylor, britanski autor nekoliko bestselera iz područja projektnog menadžmenta, u Zagrebu će održati predavanje na temu 'Only the business agile will survive', za koje kaže da se temelji na njegovoj posljednjoj knjizi, 'How not to get fired at the C level' – Why missmanaging change is the biggest risk of all', te radionicu pod nazivom 'Working with sponsor effectively'. Neka od pitanja na koja će u sklopu svog predavanja dati odgovor su - Što točno znači biti agilan u upravljanju projektima? Zašto je u poslu svakog menadžera ključno znati kako reagirati na promjene? Kako raditi pametno, a ne puno?

Od 2010. godine, kada je objavio svoju prvu knjigu iz područja upravljanja projektima, 'The Lazy Project Manager', Peter Taylor održao je predavanja u 25 zemalja, educirajući vise od 40.000 ljudi. Premda je u branši postao poznat nakon što je uveo koncept 'lijenosti' u projektnom menadžmentu, Taylor kaže da pod tim, naravno, nije mislio da projektni menadžeri ne trebaju ništa raditi. 'Ne mislim da bismo trebali sjediti uokolo, piti kavu, čitati novine ili neobavezno čavrljati s kolegama dok sati prolaze, a zadaci se ne izvršavaju. To bi, očito, bilo glupo te bi nam sasvim sigurno i završilo karijeru. Lijeno ne znači glupo', kaže Taylor.

Pod terminom 'lijenost', pojašnjava, podrazumijeva zapravo efektivno korištenje energije. 'Ono na što sam tim pojmom ciljao je fokusirani pristup projektnom menadžmentu, to jest ulaganje energije kada je i ondje gdje je ona važna i potrebna umjesto jurcanja uokolo i uključuje u nevažne aktivnosti koje drugi mogu odraditi bolje nego vi', ističe.

Dobar projektni menadžer, kaže Taylor, mora biti odličan komunikator, a usto mora imati strast i želju za učenjem. Trendovi i pristup bitno su se promijenili otkad se on počeo baviti tim poslom, ali možda je najvažniji izazov s kojim je njegova generacija svojedobno bila suočena bio da se projektni menadžment uopće prizna kao vještina koja je cijenjena i važna unutar organizacije. 'Dio sam generacije slučajnih projektnih menadžera koji su posao morali učiti usput i koji su bili otuđeni od ostatka organizacije jer nitko nije, zapravo, znao što točno radimo. Osim toga, od trendova koji su se u tom razdoblju dogodili, mislim da je važan bio pomak od centraliziranog i kontroliranog upravljanja prema decentraliziranim i kolaborativnim metodama', kaže Taylor.

Kako biste si na vrijeme osigurali priliku da učite od najboljih, sve informacije o predavanjima, radionicama i akreditacijama možete pronaći ovdje. Kao i svake godine do sada, na PMI Forumu se dodjeljuje i nagrada za projekt godine. U obzir za ovogodišnju nagradu dolaze projekti završeni u 2017., rok za prijavu najboljih među njima je u tijeku, a sve detalje o uvjetima natječaja i prijavi može se pronaći na linku.