LOVRINČEVIĆ O REBALANSU

'Na jesen treba početi rezati socijalna prava'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.07.2009 10:27
  • Objavljeno 03.07.2009 u 10:25
bankrot stečaj

bankrot stečaj

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Ako se bude kasnilo s formiranjem Vlade ili ako se ne pokaže spremnost za rezanje troškova, aranžman s MMF-om bit će neophodan, smatra dio analitičara, dok dio njih navija i za opciju da se u aranžman uđe što prije, piše Večernji list

Hoće li se, pak, ići i na posuđivanje novca od MMF-a, politička je odluka, ali za takvo što opet treba pokazati volju za rezanje troškova. Jer poznato je, objašnjava guverner Željko Rohatinski, da MMF financijski pomaže ako vlada pokaže spremnost na reforme i ako joj u toj provedbi nedostaje novca.

Njegovo stajalište o aranžmanu s MMF-om bez obzira na novonastalu političku situaciju nije se promijenilo, te tvrdi da možemo i bez MMF-a ako Vlada pokaže dovoljno vlastite snage i odgovornosti. Slično razmišlja i veći dio analitičara, ali dodaju da bi čekanje na formiranje vlade ili prijevremeni izbori mogli pokazati potrebu i za ranijim sklapanjem aranžmana.

Potvrđuje to i Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta i dodaje da prvi potez novoformirane vlade mora biti rebalans proračuna. Prvi, mali rebalans treba napraviti još ljetos, gdje bi se blago smanjila rashodovna strana.

Odnosno, potrebno je odustati od projekata koji nisu izvedivi, a u rujnu treba napraviti pravi rebalans, koji će uključiti i rezanje socijalnih prava – kaže Lovrinčević, no kojih prava – ne komentira. Sada je zadiranje u socijalu nemoguće jer će trebati vremena za usklađivanje želja koalicijskih partnera.

– Smanjenje rashoda zahtijevat će nepopularne mjere pa je izvjesno da će sljedeći mjeseci ozbiljno testirati snagu vladajuće koalicije – kaže Zdeslav Šantić, analitičar Raiffeisen Consultinga. Tvrdi da je i jesensko zaduživanje države neophodno, ali prema mogućnosti vani, jer bi ono u zemlji moglo stvoriti pritisak na rast kamata.

Koliko će pak to zaduživanje poskupjeti ovisi opet o spomenutim čimbenicima – formiranju vlade i spremnosti na rezanje troškova, ali će strani investitori dodatno gledati i na razvoj situacije u pregovorima s EU te način postavljanja nove vlade prema problemima sa Slovencima, restrukturiranju brodogradnje te reformi u poljoprivredi – kaže Šantić.

Mnogi se analitičari slažu da će dugoročno u pomoć fiskalnoj prilagodbi trebat “uskočiti” i porezna reforma koju će zbog EU ionako trebati provesti. Tako će se zasigurno već vrlo brzo iznova razmatrati uvođenje poreza na imovinu i kapitalnu dobit.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi