TRŽIŠTE NEKRETNINA

Na Jadranu poskupile vikendice, a pojeftinili apartmani

06.05.2015 u 08:52

Bionic
Reading

U travnju su tražene cijene nekretnina u Zagrebu, u odnosu na prošli mjesec, bile u laganom padu, a na Jadranu je zabilježen blag rast uoči turističke sezone, pokazuje Indeks cijena nekretnina portala Centarnekretnina

Prema Indeksu cijena nekretnina, tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini u Hrvatskoj pale su za 0,3 posto dok su na godišnjoj razini ostale nepromijenjene.

Stanovi u Sesvetama najjeftiniji na zagrebačkom tržištu

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju iznosila je 1.579 eura/m2, što je svega 0,2 posto niže u odnosu na ožujak.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je u gradskim četvrtima Trešnjevka-jug, Podsused te Stenjevec.

Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.024 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 1.924 eura/m2.

Najniže cijene stanova su u Sesvetama, u kojima prosječna cijena u travnju iznosi 1.101 euro/m2.

Vikendice najskuplje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-1,7 posto), a na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, cijene su niže za 0,3 posto.

Tražena cijena kuća na Jadranu u travnju je iznosila 1.545 eura/m2, što je 1,3 posto više nego prethodnog mjeseca, a 1,7 posto manje u odnosu na travanj 2014.

Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na ožujak niža je za 0,6 posto dok je na godišnjoj razini niža za 0,8 posto i iznosi 1.994 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, u kojoj su cijene nekretnina očekivano najviše, te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u travnju je iznosila 2.574 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.194 eura/m2 dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u travnju iznosila 2.168 eura/m2.

S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.702 eura/m2 te Šibensko-kninskoj županiji s 1.780 eura/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na ožujak niža je za 0,5 posto i iznosi 1.569 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije, tražena cijena stanova je niža za 2,8 posto.