S posla na faks

Može li se studirati uz rad? Može, ali usvojite li ovih nekoliko (vrlo bitnih!) savjeta

28.05.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Zahvaljujući raznovrsnosti programa, i u određenim industrijama, u mogućnosti ste promijeniti struku, poziciju, doći do bolje plaće, boljih uvjeta na poslu, radnog vremena… Jedino pitanje koje si trebate postaviti prije nego se upišete na jedan od programa je: kako sve to uskladiti?

Online edukacije iz dana u dan postaju sve raznovrsnije, kao i ponuda ustanova na kojima možete studirati uz rad. Zahvaljujući raznovrsnosti programa, i u određenim industrijama, u mogućnosti ste promijeniti struku, poziciju, doći do bolje plaće, boljih uvjeta na poslu, radnog vremena… I sve to dok radite. Jedino pitanje koje si trebate postaviti prije nego se upišete na jedan od programa (bilo online ili offline) je: kako uskladiti studiranje i posao?

Odgovor je jednostavan: uz dobru organizaciju, vrlo lako. Naime, studiranje kao i posao iziskuju puno umnog rada pa je dobar raspored osnovna stvar na kojoj trebate poraditi. No, ne i jedina. Zbog čega smo pripremili kratki vodič za uspješno svladavanje izvanrednog studija.

1. Napravite listu prioriteta

S obzirom na to da svakodnevno morate raditi osam sati, nakon čega vrlo vjerojatno i odlaziti na predavanja pa još i zapisivati, čitati, rješavati zadatke, dobar plan zlata je vrijedan. Svoje obveze (poslovne, obiteljske, privatne) podijelite na dnevne, tjedne i mjesečne. Što se tiče samog studija, na početku svakog semestra pogledajte materijale za dulji period, da unaprijed saznate u kojem ćete trenutku morati stisnuti još i jače te da to vrijeme dočekate spremni.

2. Nemojte gubiti fokus

Studenti koji fakultete upisuju po prvi put mogu si dozvoliti lumpovanje i zabave preko cijelog tjedna. Kad studirate uz rad, još ako ste k tome i roditelj, lude zabave morate reducirati na minimum. Povratak na faks ne znači povratak u prošlost i rane dvadesete! Sjetite se da svakodnevno morate odlaziti na posao i obavljati kućanske poslove pa se od vas očekuju odmorna glava i koncentracija. Ako u školi upoznate super ekipu, svakako se zabavite. Ali neka to bude isključivo vikendom.

3. Odmor se događa i vama!

Obavljati dvije tako velike i zahtjevne obveze u isto vrijeme nije nimalo lak zadatak. Sigurni smo da ćete to, u nekom trenutku, itekako i osjetiti. Zato se ponekad i odmorite. Vrlo je bitno isprazniti glavu od poslovnih obveza prije nego sjednete iznad knjige i zapnete s učenjem. Svatko ima svoje metode opuštanja, pronađite svoju i prepustite se.

4. Štedite unaprijed

Mnogi studijski programi koji su prilagođeni za studiranje uz rad, moraju se platiti. Ako već sad znate da ćete sljedeće godine poželjeti otići na školovanje i usavršavanje, kupite si kasicu-prasicu i krenite. Kako biti dosljedan? Podijelite iznos godišnje školarine na 12 mjeseci i tu svotu svaki mjesec 'ukradite sami od sebe'. Ne zaboravite da ćete dio kućnog budžeta morati preusmjeriti i na knjige, bilježnice, skripte. Što znači da si iznos školarine uvećate za otprilike 10%, i pokrit ćete sve eventualne troškove studija.

5. Raspitajte se i istražujte

Prije usvajanja Bolonjskog sustava skoro svaka institucija unutar Sveučilišta imala je izvanredni studij (osim onih na kojima to nije bilo izvedivo kao na medicini, stomatologiji i još nekim fakultetima). Nakon usvajanja tzv. Bolonje izvanredni studiji mahom su se preselili na veleučilišta, učilišta i ustanove za cjeloživotno obrazovanje. Tako danas, uz rad, možete primjerice postati računovođa, osobni trener, a niz je programa koji se usmjeravaju na management, dizajn interijera, grafičke dizajnere, web developere i slično. Svi oni imaju potrebne državne certifikate, a na vama je da izaberete onaj koji će vama i vašim potrebama najbolje odgovarati. Uz rad možete završiti i preddiplomski studij i postati stručnjak za poslovnu sigurnost.

6. Brinite o zdravlju i vlastitoj sigurnosti

Pitajte liječnika što vam preporučuje i uvedite si vitaminski nadomjestak prehrani. U danima povećanog opterećenja organizma, skloniji ste virozama i bolestima. Djelujte preventivno! Brinite i o snu kojeg morate imati dovoljno, zbog sjedilačkog načina života potrebno je i redovito vježbati i istezati tijelo. Yoga, pa barem i ona uredska, puno će vam značiti.