spašava zemlju

Možda zvuči smiješno, ali je ozbiljna stvar: Bill Gates uložio u start-up koji se bavi podrigivanjem krava

24.01.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Milijarder Bill Gates uložio je u australski start-up za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisije metana nastale zbog podrigivanja krava. Metan je najčešći staklenički plin nakon ugljikovog dioksida (CO2). Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave

Istraživanja su pokazala da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana. Start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu je stoga počeo raditi na dodatku prehrani sintetski repliciranom od crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje plinova, piše BBC.

Australska tvrtka je priopćila da je prikupio 12 milijuna dolara putem financiranja koje je vodila kompanija Breakthrough Energy Ventures, koju je Gates osnovao 2015. godine.

Start-up Rumin8 također podržavaju izvršni direktor Amazona Jeff Bezos i kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Jack Ma.

Novi Zeland je u listopadu prošle godine predložio oporezivanje stakleničkih plinova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem.

Metan je u atmosferi 2019. dosegao rekordne razine, bilo ga je oko dva i pol puta više od razine u predindustrijskom dobu. Molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od molekula CO2.

  • +3
Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Profimedia