NADAN VIDOŠEVIĆ:

'Moramo se okrenuti zemljama izvan EU-a'

09.06.2010 u 13:37

Bionic
Reading

'Treba nam vlastiti regionalni model razvoja pomoću kojeg će Hrvatska postati veza između Europske unije i drugih zemalja', naglasio je Nadan Vidošević na skupštini Hrvatske gospodarske komore na kojoj su, u duhu okretanja prema izvaneuropskim tržištima, donesene i odluke o otvaranju predstavništava HGK u Moskvi i Kabulu

U nadahnutom govoru Vidošević je još jednom ponovio hrvatske slabosti, od loših radnih navika do niske razine obrazovanja, istaknuvši da Europska unija neće riješiti nijedan naš problem. 'Treba nam vlastiti model, jer lošiji original bolji je od najbolje kopije', poručio je Vidošević, ističući položaj Hrvatske kao glavnu konkurentsku prednost. 'Trebaju nam projekti pomoću kojih će druge zemlje kroz Hrvatsku imati ulaz u Europsku uniju. Zato se trebamo otvoriti zemljama koje će naš teritorij iskoristiti za vlastitu ekspanziju', zaključio je Vidošević.

S ciljem lakšeg prodora gospodarstvenika na izvaneuropska tržišta, skupština je donijela odluke o otvaranju predstavništava u Moskvi i Kabulu. Predstavništvo HGK u Moskvi vodit će Ivica Budanec, a to će biti mjesto na kojem će gospodarstvenici moći dobiti konkretne podatke i moguće kontakte, tj. pomoć vezanu i za javne natječaje, za često komplicirane propise i slično. Vidošević je najavio i specijalizaciju djelatnika Komore koji će pomagati hrvatskim gospodarstvenicima u nastupu na ruskom tržištu. Rast interesa hrvatskih gospodarstvenika za rusko tržište potaknuo je HGK na osnivanje Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, na čijem čelu će biti bivši premijer Franjo Gregurić

Otvaranje predstavništva u Afganistanu potaknuto je dobrim iskustvima hrvatske mirovne misije na Kosovu. 'Radi se o desecima milijardi dolara koje u Afganistan dolaze kao pomoć, a Hrvatska je jedna od šest zemalja koje sudjeluju u mirovnoj misiji. Postoji velika potražnja za raznim robama i to trebamo iskoristiti', rekao je Vidošević podsjećajući na brojne propuštene prilike.

Direktorica Centra za makroekonomske analize Jasna Belošević Matić analizirala je trendove u hrvatskom gospodarstvu, navodeći da Hrvatska za razliku od većine europskih zemalja još nije izašla iz recesije. 'Premda posljednji podaci ukazuju na usporavanje negativnih tendencija, još se ne može govoriti o oporavku', zaključila je Belošević Matić.

Analitičari HGK prognoziraju stagnaciju gospodarstva u ovoj godini, odnosno kretanje BDP-a od -0,5 do 0,5 posto.