UPITAN VLADIN PLAN

Moody's srušio izglede Hrvatske sa stabilnih na negativne

Milanovićeva vlada Čačić Grčić

Milanovićeva vlada Čačić Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će hrvatski gospodarski rast u kratkom i srednjem roku biti neizvjestan, isto kao i izvoz koji se nalazi pod pritiskom recesije u eurozoni

Zbog navedenog, i Vladin plan o smanjenju deficita postaje upitan, napomenuli su u izvješću analitičari Moody'sa, piše Banka.hr

Kreditni rejting Hrvatske kod te agencije i dalje je Baa3, no trend je sada negativan, što u srednjem roku može dovesti do spuštanja kreditnog rejtinga. Negativnim trendom još su ranije označene hrvatske obveznice kod agencija Fitch i Standard & Poor's.

'Glavni pokretač odluke o spuštanju izgleda je rizik koji prijeti gospodarskom oporavku i rastu u srednjem roku. Financijska kriza istaknula je slabost hrvatskog, povijesno dugog ekonomskog modela ovisnog o vanjskom kreditiranju privatne potrošnje i građevinskog sektora', navedeno je u izvješću Moody’sa.

I dok je hrvatsko gospodarstvo u razdoblju od 2000. do 2008. godine raslo po prosječnoj stopi od 4,3 posto, u posljednje tri godine nije bilo rasta. U prva tri mjeseca ove godine BDP je pao 1,3 posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

'Kao mala otvorena privreda, Hrvatska je sada pogođena slabim gospodarskim kretanjima u eurozoni i Europskoj uniji, gdje se nalaze njeni najveći trgovinski partneri i izvori kredita', navodi dalje agencija.

'Iako nije izgledno u kratkom roku, mogli bismo ponovno razmisliti o vraćanju ocjene na pozitivno, ukoliko se značajno poprave financijska pozicija zemlje i izgledi za rast', poručili su analitičari Moody’sa.

Ukoliko pak ne dođe do poboljšanja u srednjem roku, agencija će razmisliti o spuštanju kreditnog rejtinga Hrvatske.

Hrvatska trenutno ima rejting Baa3, a kod te agencije oznake Baa ukazuju na to da je izvršenje obveza pod umjerenim rizikom. Kako je riječ o srednjoj ocjeni, obveznice mogu sadržati špekulativne karakteristike. Ocjena Baa na četvrtom je od devet mjesta na Moody'sovoj skali rizika.

Hrvatski rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's je BBB-.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi