OPASNOST OD BANKROTA

Moody's procjenjuje da će SAD podići limit zaduživanja i podmiriti obveze

06.10.2021 u 15:09

Bionic
Reading

Sjedinjene Države podići će limit zaduživanja i pravodobno i u cijelosti podmiriti financijske obaveze, smatra agencija Moody's, prognoziravši da će demokrati predsjednika Joea Bidena riješiti pat-poziciju rebalansom proračuna.

Američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je da bi vlada 18. listopada mogla ostati bez novca ako se limit zaduživanja ne podigne odnosno ako se njegova suspenzija ne produlji.

U tom slučaju SAD prvi puta u povijesti neće moći podmiriti svoj financijske obaveze, poručila je Yellen.

Dvogodišnja obustava limita zaduživanja istekla je u srpnju, a demokrati i republikanci u Kongresu još se nisu suglasili treba li limit podići ili suspendirati.

"U ovoj fazi procjenjujmo da će demokrati, s obzirom na tvrdo odbijanje republikanaca da na glasanju podrže obustavu ili podizanje limita zaduživanja, vjerojatno postići dogovor unutar stranke i pravodobno podići limit procesom rebalansa proračuna (...) i time izbjeći objavu o nesposobnosti podmirivanja obaveza", ističe Moody's.

Za to je dovoljna obična većina glasova demokrata u Senatu plus glas potpredsjednice Kamale Harris, podsjeća agencija.

Ako limit ne bude podignut, vlada će po procjeni Moody'sa dati prioritet vraćanju duga "kako bi sačuvala puno povjerenje i vjerodostojnost (...) i kako bi se izbjegli značajni poremećaji na globalnim financijskim tržištima".

SAD mora 15. listopada platiti oko četiri milijarde dolara kamata, te 14 milijardi 1. studenoga i 49 milijardi 15. studenoga, podsjeća agencija.

Ako to ne učini, to će značiti da ne može podmirivati svoje financijske obaveze, podsjećaju, dodavši da bi tada najvjerojatnije snizili ocjene svih američkih dužničkih papira, "osim u slučaju izvanrednih olakotnih okolnosti", 

Napominju i da njihov važeći rejting SAD-a odražava procjenu da bi očekivani gubitak vlasnika američkog duga u takvom slučaju bio kratkotrajan, a problem riješen 100-postotnim povratom ulaganja.