ZSOLT HERNADI

'Molova upravljačka prava u Ini su opravdana!'

11.02.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Zsolt Hernadi, predsjednik Uprave Mol grupe, u članku napisanom za Jutarnji list iznosi svoju istinu o Ini i Podravci

Hernadi ističe da su upravljačka prava Mola u Ini potpuno opravdana. Mol je jedini pružio podršku kad je kriza Inu bacila na koljena. 'Vlada nije mogla osigurati to da je spasi pa je Mol jedini pružio podršku. Čak smo smanjili i naše investicije u Mađarskoj i Slovačkoj', rekao je Hernadi.

Mol je ukupno platio 9, 6 milijardi kuna za Inine dionice, što je bio dobar posao za hrvatsku državu i dioničare. Istodobno s kupnjom dionica Ine, Mol je postao najveći pojedinačni kreditor pa im Ina duguje 2, 2 milijarde kuna. Hernadi naglašava da je, zbroje li se kupovina dionica Ine i ulaganje u nju, Mol izravno i preko Ine uložio 20 milijardi kuna u hrvatsko gospodarstvo.

Isto tako, odrekli su se temeljnih prava kontrolnog vlasnika pa ne mogu slobodno prodavati svoje dionice i donositi oduke bez hrvatske Vlade. Mol je spremno prihvatio Vladine zahtjeve o plinskom poslovanju.

Što se tiče Podravke, Hernadi kaže da ih je potresala kriza i da su, u vrijeme kad se Mol uključio u slučaj Podravke, Vlada i Mol praktički već dogovorili preuzimanje operativnog nadzora u Ini. Mol vjeruje da je OTP-ov kredit, koji su oni podržali, pružio mogućnost Podravki da preživi krizu te nastavi poslovati.

Time što su pristali na dionice Ine kao alternativu plaćanja u gotovini samo su potvrdili svoje već prije spomenuto zanimanje da povećaju vlasnički udio u toj kompaniji. No prema njima, jedini izvor tih dionica moglo je biti slobodno tržište i nije bilo deponiranja dionica za Mol ili nečeg sličnog.