VRIJEME JE SJETVE, A NE ŽETVE

MOL protiv isplate polovice dobiti Ine

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.04.2011 16:05
  • Objavljeno 06.04.2011 u 16:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL objavila je danas da će na predstojećoj godišnjoj skupštini dioničara Ine predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije

MOL će Upravi i Nadzornom odboru Ine predložiti da se godišnja skupština dioničara održi sredinom svibnja, u tjednu koji počinje 16. svibnja. MOL za skupštinu predlaže da se Inina dobit iz 2010. godine zadrži i iskoristi za daljnja ulaganja, navodi se u priopćenju mađarske kompanije.

Ina je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 958 milijuna kuna, a Nadzorni odbor Ine je 30. ožujka odobrio prijedlog Uprave da se ta dobit u cijelosti rasporedi u zakonske rezerve i zadržanu dobit.

Hrvatska je Vlada pak u subotu, 2. travnja, zadužila članove nadzornih odbora i skupština koji zastupaju državu u trgovačkim društavima u kojima država ima većinski ili manjinski paket dionica da zahtjevaju da se najmanje 50 posto dobiti isplati za dividendu, odnosno da se dio dobiti uplati u državni proračun.

Pritom je na sjednici Vlade izričito navedena i Ina, u kojoj mađarski MOL ima 47,26 posto dionica, a hrvatska Vlada 44,84 posto.

Iz Ine su na upit o odluci Nadzornog odbora i odluci Vlade, odgovorili kako je Nadzorni odbor odobrio prijedlog Uprave za raspodjelu dobiti, ali i kako konačnu odluku uvijek donose dioničari na glavnoj skupštini

MOL u današnjem priopćenju ističe da će skupštini predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije. 'Ina je prošle godine obavila odličan posao, ostvarivši snažnu dobit nakon niza godina s ozbiljnim gubicima. Čvrsto vjerujemo da bi se ta dobit trebala iskoristiti za budućnost, a ne za sadašnjost. Prava stvar koju Ina i njeni dioničari sada trebaju napraviti je povećati vrijednost kompanije nastavkom neophodnih ulaganja i razvojem. Vrijeme je sjetve, a ne žetve. Ne smijemo pasti u zamku i danas pojesti sredstva koja nam osiguravaju budućnost', izjavio je glasnogovornik MOL grupe Domokos Szollar.

Ističe da prijedlog odražava MOL-ovu predanost financijskoj stabilizaciji Ine.

U 2010. potpuna isplata nepodmirenih obveza prema hrvatskoj državi i dobavljačima zahtijevala je da Ina znatno poveća razinu zaduženja, iznad dugoročno održive razine. Zadržavajući dobit, Ina bi mogla smanjiti zaduženost i tako ojačati svoju financijsku poziciju, ističu iz MOL-a.

Szollar dodaje i da, zbog situacije na Bliskom istoku, Ina treba pažljivo analizirati svoje prihode koji dijelom ovisi i o toj regiji.

Zahvaljujući nižoj razini troškova i poboljšanju učinkovitosti, Ina je prošle godine uspjela uštedjeti oko 450 milijuna kuna. Također je revidirala rastrošne ugovore na području informatike i komunikacija, upravljanja zgradama, prijevoza i proizvodnih materijala te uvela novi postupak natječaja u cilju godišnje uštede više od 100 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Iz MOL-a ističu i da je Ina, usprkos gospodarskoj krizi, nastavila s realizacijom investicijskih programa i od 2008. zajedno s MOL-om na investicije potrošila više od 12 milijardi kuna. Tijekom prvog tromjesečja ove godine dovršavaju se ključni investicijski program, kao što su modernizacija rafinerije u Rijeci i projekt Hayan u Siriji.

MOL je, kako navode, u tom procesu neprekidno pružao podršku Ini kroz kredite i znanje u najkritičnijim razdobljima. U zadnjih deset godina Ina je utrošila više od 24 milijarde kuna na ulaganja u Hrvatskoj i inozemstvu. Od kada je MOL preuzeo operativnu kontrolu, Inini godišnji kapitalni troškovi porasli su za više od 50 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi