KEmijska industrija

MOL Grupa otvorila pogon za proizvodnju sintetičke gume

19.03.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Novom tvornicom, koja će proizvoditi 60.000 tona stirenbutadienske gume, MOL Grupa je korak bliže ostvarenju strateškog cilja da postane jedna od vodećih kemijskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi do 2030. godine, a najavili su i ulaganja od 4,5 milijardi dolara u petrokemijske i kemijske projekte

Premijer Mađarske Viktor Orban, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernadi i izvršni direktor tvrtke JSR Corporation Koichi Kawasaki otvorili su u ponedjeljak tvornicu sintetičke gume u Tiszaújvárosu u Mađarskoj.

Pogon ima kapacitet za proizvodnju 60.000 tona stirenbutadienske gume (S-SBR) godišnje i zapošljavat će više od 100 radnika, a sirovine za novu tvornicu osiguravat će MOL-ov pogon za proizvodnju butadiena. Zbog svojstava koja omogućuju uštedu goriva i izvrsno prianjanje na mokrim površinama guma S-SBR je cijenjena sirovina u proizvodnji ekonomičnih guma za automobile, tzv. ekoloških guma.

Izgradnja tvornice započela je 2015., dvije godine nakon što su MOL i JSR Corporation potpisali sporazum o osnivanju tvrtke za zajedničko ulaganje u kojoj JSR drži 51 posto udjela, a MOL 49 posto.

'Uvođenjem jednog od najinovativnijih proizvoda u svijetu MOL je dodatno proširio svoj petrokemijski lanac vrijednosti', komentirao je Hernadi te dodao kako je tvrtka na pravom putu da postane jedna od vodećih kemijskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi do 2030. godine u sklopu strategije 2030 - Enter Tomorrow.

Strateški ciljevi obuhvaćaju proizvodnju proizvoda veće vrijednosti za automobilsku industriju i industriju ambalaže, građevinsku i elektroničku industriju, ali i ulaganje od 4,5 milijardi dolara u petrokemijske i kemijske razvojne projekte do kraja sljedećeg desetljeća.

  • +7
Tvornicu sintetičke gume otvorio je mađarski premijer Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia