enormni profit

Moderna zbog cjepiva pod pritiskom dioničara i aktivista, evo što im zamjeraju

26.12.2021 u 21:46

Bionic
Reading

Jedan od najvećih dioničara Moderne, londonski Legal & General Investment Management (LGIM), traži odgovore na pitanja oko troškova proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa

Prema LGIM-u, Moderna, koja je od američke vlade dobila najmanje 2,5 milijardi dolara, isporučila je cjepiva većini bogatih zemalja i nije prenijela svoju tehnologiju proizvođačima u zemljama s niskim ili srednjim dohotkom.

Moderna će se pokušati pravnim putem boriti protiv prijedloga pred Komisijom za vrijednosne papire (SEC). Tvrtke redovito osporavaju prijedloge dioničara na tijelima SEC-a i često pobjeđuju.

Oxfam je surađivao s drugim investitorima na inicijativi upućenoj Moderni i Pfizeru, zahtijevajući od tvrtki da podijele tehnologiju proizvodnje cjepiva. Za Modernu, oba prijedloga dioničara predstavljaju prva pitanja investitora s kojima se tvrtka suočila otkako je na burzi, od 2018. godine.

Moderna je i ranije bila pod pritiskom da snizi cijene i poveća proizvodnju u siromašnim zemljama.

Elizabeth Warren, demokratska senatorica iz Massachusettsa rekla je za Financial Times prošlog mjeseca da i Moderna i Pfizer moraju "dalje raditi na rješavanju neprihvatljivih razlika u globalnom pristupu cjepivu protiv korone, uključujući dramatično širenje proizvodnje cjepiva diljem svijeta”.

  • +9
Cijepljenje na velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ekstraprofiti farmaceutskih divova na cjepivima protiv korone enormni su. Predviđa se da će Moderna i Pfizer samo u sljedeće godine prodati više od 93 milijarde dolara vrijednosti cjepiva protiv koronavirusa.

Moderna je prije nekoliko dana objavila da se doza kojom se pojačava djelovanje cjepiva, tzv. booster doza, u laboratoriju pokazala zaštitom protiv omikrona i zato će postojeće Modernino cjepivo biti na "prvoj crti obrane protiv" te brzo šireće varijante covida-19. Odluka Moderne da se fokusira na postojeće cjepivo mRNA-1273 djelomice je potaknuta otkrićem da se omikron jako brzo širi. Tvrtka i dalje planira razviti cjepivo ciljano baš za zaštitu od omikrona te se nada napretku u kliničkim ispitivanjima iduće godine.

Američki regulatori odobrili su Moderninu treću dozu od 50 mikrograma u listopadu.

Početkom studenoga Moderna je neugodno iznenadila analitičare smanjivši prognozu prodaje cjepiva u idućoj godini u vrijednosti od čak tri do pet milijardi dolara. Kompanija sada očekuje prodaju između 15 i 18 milijardi dolara u 2021. u odnosu na 20 milijardi dolara koliko je prethodno procijenjeno.