SUMMIT G20

MMF-u dodatnih 500 milijardi dolara

02.04.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Po posljednjem nacrtu zaključaka pripremljenih za summit G20 u četvrtak u Londonu, Međunarodni monetarni fond (MMF) trebao bi dobiti dodatnih 500 milijardi dolara čime bi raspolagao s ukupno 750 milijardi dolara, navode izvori na koje se poziva Reuters

MMF trenutačno raspolaže s 250 milijardi dolara, a najavljenim povećanjem utrostručila bi se financijska sredstva kojima bi ta institucija pomagala posrnulim gospodarstvima. Japan i Europska unija već su najavili da će izdvojiti po 100 milijardi dolara, a sličnu svotu spremne su ponuditi i Sjedinjene Države.

Svjetski čelnici zemalja članica skupine G20 na samitu u četvrtak obećat će regulaciju značajnijih hedge fondova i uspostavu novog nadzornog tijela za praćenje globalnog financijskog sustava, navodi se u nacrtu zaključka sa samita u Londonu.

U nacrtu zaključaka koji je dobio na uvid Reuters od dužnosnika izaslanstava na samitu G20 također se navodi da će čelnici obećati suradnju oko gospodarskih mjera kako bi se obnovio globalni rast, te "uzdržati se od devalvacije valuta koja bi bila usmjerena na stjecanje konkurentskih prednosti".

Čelnici 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u nastajanju na samitu bi trebali finalizirati zajednički plan za oživljavanje rasta i stabilizaciju financijskog sustava.

U nacrtu je izostala oštrija formulacija o poreznim rajevima, za koje su Francuska i Njemačka tražile da se točne odrede njihove lokacije i da se objavi bankovna imovina.

Traži se nadalje jačanje uloge Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), čime bi ta institucija dobila veće ovlasti za nadzor globalnog gospodarstva i jamčilo bi se da se kriza neće ponovi u budućnosti.

Novi resursi stavit će se na raspolaganje kako bi se povećali MMF-ovi fondovi za pomoć zemljama pogođenima krizom a prošit će se i njegova kvazi-valuta nazvana specijalna prava vučenja. Prema smjernicama vezanim uz novu globalnu financijsku strukturu, novi Odbor za financijsku stabilnost zamijenit će Forum za financijsku stabilnost a zajedno s MMF-om nadzirao bi svjetsko gospodarstvo i financijski sustav.

Nacrt također obuhvaća pet obećanja - obnova rasta i radnih mjesta; ozdravljenje banaka i poticanje kreditiranja; jačanje globalnih financijskih institucija kako bi se iznašla rješenja za krizu i spriječile nove u budućnosti; unapređivanje globalne trgovine; te uspostava održivog oporavka.

"Djelujući zajedno na ispunjenju ovih obećanja izvući ćemo svjetsko gospodarstvo iz recesije i spriječiti ponavljanje krize u budućnosti", stoji u nacrtu zaključaka sa samita G20 u Londonu.