BEZ SMANJENJA PLAĆA

MMF Srbiji odobrio povećanje proračunskog deficita

01.09.2009 u 14:19

Bionic
Reading

Vlada Srbije postigla je dogovor s MMF-om o proračunu i fiskalnoj politici za ovu godinu

Ministrica financija Srbije Diana Dragutinović naglasila je da neće biti potrebe za smanjivanje plaća i mirovina i povećanje poreznog opterećenja, na konferenciji za novinare povodom završetka pregovora vlade i MMF-a, u okviru druge revizije stand by aranžmana, piše B92.

Dogovoren je proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a, što je 132,5 milijardi dinara na nivou cijele države, uključujući i lokalne samouprave i Vojvodinu. Ministrica Dragutinović je kazala da se još treba usuglasiti proračun za 2010. godinu, odnosno dogovoriti hoće li proračunski deficit biti 3,5 posto ili četiri posto BDP-a.

Ona je kazala i da je oko proračuna za sljedeću godinu postignuta velika suglasnost u mnogim područjima - da je neophodna reforma mirovinskog sustava, socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i državne administracije.

Dragutinovićeva je naglasila da reforme znače manje troškove, što ne podrazumijeva samo smanjenje broja zaposlenih, i dodala da Vlada Srbije ima spremne mjere koje bi donijele uštedu od 20 do 25 milijardi dinara godišnje.

Danas će se na računu Srbije kod Međunarodnog monetarnog fonda naći 500 milijuna dolara, koji će pomoći da se lakše prevlada proračunski deficit od, kako je i konačno određeno, 4,5 posto bruto društvenog proizvoda, potvrđeno je Večernjim novostima.

Inače, Vlada Srbije je postigla dogovor s MMF-om kada je riječ o potezima za ovu godinu i prema tom dogovoru neće biti ni povećanja PDV-a ni smanjenja mirovina i plaća, saznaje B92 u Vladi. Udara na kućni budžet najvjerojatnije neće biti ni iduće godine, ali će sigurno biti smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.