KOREKCIJE ZA ISTOK EUROPE

MMF pogriješio u računanju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.05.2009 15:58
  • Objavljeno 07.05.2009 u 15:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je da je u prošlomjesečnom izvješću precijenio potrebe za inozemnim financiranjem nekih zemalja istočne Europe, većim dijelom zbog grešaka dvostrukog računanja, najavivši skorašnju objavu korigiranih podataka

U pitanju je tablica koju je MMF uključio u Izvješće o globalnoj financijskoj stabilnosti koje je objavljeno 21. travnja, a pokazalo je da mnoge istočnoeuropske zemlje imaju ogromne financijske potrebe.

MMF je to naglasio kao poseban razlog za zabrinutost jer su mnoge istočnoeuropske zemlje snažno ovisne o zapadnoeuropskim bankama radi financiranja, a globalna je financijska kriza prekinula protok kredita.

Pogoršavanje financijskih okolnosti u europskim gospodarstvima u nastajanju moglo bi dodatno pogoršati probleme bankovnog sektora u zapadnoj Europi, priopćio je tada MMF.

Trenutno nije jasno koliko će velike biti MMF-ove korekcije.

'U procesu smo korekcije brojki vezanih uz potrebe za refinanciranjem zemalja uvrštenih u tablicu,' kazala je glasnogovornica MMF-a Simonetta Nardin u odgovoru na upit novinske agencije Reuters. 'Uskoro očekujemo objavu korigiranih iznosa'.

Radi se o tablici na stranici 10 Izvješća o financijskoj stabilnosti, koja je sada povučena iz elektroničke verzije izvješća na MMF-ovoj internet stranici.

Korekcije su uglavnom rezultat grešaka dvostrukog računanja, dok se u slučaju Češke radi o tipografskoj greški. 'Žalimo zbog toga i na temelju naučenih lekcija planiramo revidirati MMF-ove interne procedure', kazala je Nardin.

MMF je prošli mjesec srezao prognoze gospodarskog rasta za mnoge zemlje u regiji istočne Europe, uslijed kreditne krize, slabljenja potražnje, te pada cijena energenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi