RADI PREUSTROJ ZBOG KRIZE

MMF nudi kreditne linije bez uvjeta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2009 14:30
  • Objavljeno 25.03.2009 u 14:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je da će početi nuditi kreditne linije bez uvjeta, u sklopu preustroja dosadašnje prakse u odobravanju zajmova, radi lakšeg izlaženja na kraj s globalnom financijskom krizom

Tjedan dana uoči samita G20 u Londonu, MMF je najavio radikalne izmjene dosadašnjeg načina odobravanja zajmova za svojih 185 članica, u sklopu svoje zadaće promoviranja globalne financijske stabilnosti.

"Navedene reforme predstavljaju značajnije promjene načina na koje MMF može pomoći svojim zemljama članicama - što je uvelike potrebno u ovome trenutku aktualne globalne krize", kazao je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

"Veća fleksibilnost u zajmodavnim aktivnostima, zajedno s osuvremenjenim uvjetima, pomoći će nam da efikasno odgovorimo na različite potrebe zemalja članica. Njima će to pak pomoći da lakše odole krizi i vrate se održivom rastu", kazao je on.

MMF je objavio da bi čelnici zemalja skupine G20 trebali raspraviti o značajnijem povećanju MMF-ovih resursa na samitu 2. travnja u britanskoj prijestolnici, na kojem će biti zastupljeni i MMF i Svjetska banka.

"Izraženije povećanje MMF-ovog kapitala potrebno je kako bi se zemljama članicama ulilo povjerenje da će Fond raspolagati dostatnim resursima za slučaj da im zatreba pomoć", objavila je institucija sa sjedištem u Washingtonu.

Kreditna linija neće imati uvjete niti će biti ograničen iznos koji će se moći pozajmiti, povući u bilo kojem trenutku, a može se koristiti za lakše suprotstavljanje krizi ili kao "preventivni instrument" za sprečavanje da se ona dogodi.

Fleksibilna kreditna linija zamijenit će program kratkoročnih zajmova za likvidnost, koji od listopada lani kada je uveden nije uopće korišten zato što se mora brzo vratiti i iznos zajma je ograničen.

Prema uvjetima fleksibilne kreditne linije, navedena kreditna linija u početku može biti na šest mjeseci, odnosno 12 mjeseci, s tim da se revizija udovoljavanja uvjetima provodi nakon šest mjeseci. Razdoblje otplate produžuje se na tri godine i tri mjeseca, do pet godina, nasuprot maksimalnih devet mjeseci kod programa kratkoročnih zajmova za likvidnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi