RAST U 2010. NULA POSTO

MMF nam predviđa krhki oporavak

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 09:12
  • Objavljeno 14.05.2010 u 09:00
Jadranka Kosor i Ivan Šuker broš leptir

Jadranka Kosor i Ivan Šuker broš leptir

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Očekuje se da će se gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj poboljšati u drugoj polovici 2010. godine, no oporavak će biti krhak, a ukupno gledajući očekuje se da će rast gospodarstva u ovoj godini biti nula posto, prognoze su iz zaključne izjave izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda, objavljene nakon dvotjednog posjeta Hrvatskoj u okviru redovnih konzultacija po članku IV Statuta MMF-a

U izjavi Misije MMF-a, objavljenoj na web stranicama Hrvatske narodne banke, ocjenjuje se da će postizanje održivog srednjoročnog rasta u predstojećem razdoblju zahtijevati značajan zaokret u politici što je prepoznato u nedavno donesenom Vladinom Programu gospodarskog oporavka

Misija poziva hrvatske vlasti da što veći dio mjera kojima bi se smanjili javni rashodi i poboljšala efikasnost gospodarstva provedu čim prije.

Članovi Misije očekuju da će se gospodarska aktivnost poboljšati u drugoj polovini 2010. Pritom se primjećuje da su pokazatelji gospodarske aktivnosti u prvim mjesecima ove godine i dalje neujednačeni: dok je pad industrijske proizvodnje zaustavljen, aktivnosti u sektoru građevinarstva i trgovine nastavljaju se smanjivati

Očekuje se da će potrošnja i ulaganja privatnog sektora oslabjeti zbog pada raspoloživog dohotka i dobiti, daljnjeg povećavanja nezaposlenosti, oskudne raspoloživosti kredita i visoke razine zaduženosti privatnog sektora.

Stoga je vjerojatno da će oporavak, uglavnom potaknut neto izvozom i obnavljanjem zaliha, biti krhak. Ukupno gledajući, očekuje se da će rast gospodarstva u 2010. biti nula posto, a prosječna inflacija oko 2 posto.

Napominje se da u izgledima za kratkoročno razdoblje prevladavaju negativni rizici. Vanjske ranjivosti i dalje su velike, k tome je razina inozemnog duga visoka, a potrebe za inozemnim financiranjem u 2010. znatne.

Članovi Misije stoga predviđaju da će manjak proračuna opće države dosegnuti 3,6 posto BDP-a u 2010.

Premda su svjesni dobrih strana planiranog smanjenja stopa poreza na dohodak s obzirom na to da su one visoke u odnosu na stope u zemljama usporedivih značajki, ograničen prostor za djelovanje fiskalne politike i velike potrebe za financiranjem ukazuju da bi najprije trebalo provesti konsolidaciju rashoda i strukturne reforme.

Ocjenjuje se da mjere hrvatskih vlasti kojima se stimulira kreditiranje gospodarstva zahtijevaju oprez. Potrebno je osigurati pomni nadzor kvalitete odobrenih kredita. Predloženi program da se dugovanja nekih poduzeća u poteškoćama prema državi zamijene udjelom države u njihovu kapitalu, ne bi trebao narušiti napore da se provede planirana privatizacija i treba ga primijeniti samo u poduzećima koja imaju ostvarive planove restrukturiranja.

Ocjenjuje se da će postizanje održivog srednjoročnog rasta u predstojećem razdoblju zahtijevati značajan zaokret u politici što je prepoznato u nedavno donesenom Vladinom Programu gospodarskog oporavka.

Članovi Misije smatraju kako je mala vjerojatnost da će rast u srednjoročnom razdoblju premašiti 3 posto.

Da bi se u dugoročnom razdoblju ostvarile više i održive stope rasta, napore će biti potrebno usmjeriti na dohodovne i strukturne politike kako bi se poboljšala konkurentnost i ponovno uspostavila ravnoteža gospodarskog rasta u korist sektora razmjenjivih dobara, te na srednjoročnu fiskalnu konsolidaciju kako bi se otklonile postojeće neefikasnosti, smanjile ranjivosti i osigurao primjeren prostor za buduća djelovanja politike.

Poticanje vanjske konkurentnosti zahtijevat će skupu, ali nužnu unutarnju prilagodbu.

Unutarnju prilagodbu trebalo bi postići dohodovnim politikama koje povećavaju konkurentnost, a oslanjaju se na ograničavanje rasta plaća, u čemu bi javni sektor trebao imati vodeću ulogu, i strukturnim reformama za povećanje produktivnosti.

Tijekom srednjoročnog razdoblja bilo bi primjereno provoditi fiskalnu konsolidaciju kojom bi se ukupni proračunski saldo sveo na nulu, a udio javnog duga u BDP-u krenuo silaznom putanjom

Članovi su Misije ohrabreni činjenicom da je načelima Programa gospodarskog oporavka obuhvaćena bit mnogih navedenih područja reformi.

Pozivaju hrvatske vlasti da što veći dio mjera kojima bi se smanjili javni rashodi i poboljšala efikasnost gospodarstva provedu čim prije. One obuhvaćaju smanjenje veličine javne uprave, dovršetak reforma vezanih uz mirovinske, zdravstvene i socijalne rashode, ubrzavanje privatizacije i reformu zakona o radu s ciljem uvođenja veće fleksibilnosti na tržište rada i participacije radne snage.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi