problemi u nabavnim lancima

MMF blago snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini

12.10.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Svjetsko gospodarstvo zakočili su ove godine problemi u nabavnim lancima zbog kontinuiranog širenja covida 19, izvijestio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF), blago snizivši procjenu ovogodišnjeg rasta aktivnosti

MMF sada očekuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti 5,9 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su bili očekivali u srpnju.

U 2022. rast bi trebao usporiti na 4,9 posto, u skladu s MMF-ovim srpanjskim procjenama za velika gospodarstva i skupine zemalja.

"Globalni se oporavak nastavlja, ali rast je oslabio, zakočen pandemijom", konstatirala je na blogu glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

"U svijetu je od covida 19 prema službenim podacima umrlo gotovo pet milijuna ljudi, velikim dijelom zbog vrlo zarazne delta varijante (koronavirusa), i zdravstveni su rizici brojni i koče puni povratak u normalu", dodala je Gopinath.

Žarišta pandemije u ključnim dijelovima globalnih lanaca nabave rezultirala su neočekivano dugotrajnim poremećajima u opskrbi, što je u brojnim zemljama dovelo do snažnijeg rasta cijena, objasnila je dužnosnica MMF-a.

"U cjelini gledano, ekonomski su izgledi sada suočeni s više rizika, a održavanje ravnoteže među različitim faktorima pri kreiranju politike postalo je složenije", zaključila je.

Zakočena velika gospodarstva

Snižena prognoza svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini odražava, između ostalog, poremećaje u lancima nabave koji su pogodili velika gospodarstva, ističe Gopinath.

MMF je tako snizio prognozu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini za jedan postotnih bod, na šest posto. U 2022. aktivnosti u najvećem svjetskom gospodastvu trebale bi usporiti na 5,2 posto.

Gospodarstvo eurozone zabilježit će ove godine rast aktivnosti za 5,0 posto, procjenjuju u MMF-u, snizivši procjenu iz srpnja za 0,4 postotna boda.

U 2022. aktivnosti u zoni primjene zajedničke europske valute trebale bi usporiti na 4,3 posto, u skladu s MMF-ovim srpanjskim procjenama.

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, trebalo bi ove godine porasti 3,1 posto, za pola postotnog boda slabije no što su u MMF-u očekivali ovoga ljeta.

U 2022. rast bi trebao znatno ubrzati, na 4,6 posto, čime je pak MMF podigao srpanjsku procjenu za pola postotnog boda.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti 8,0 posto, a u 2022. rast bi trebao snažno usporiti, na 5,6 posto. Obje su procjene niže za 0,1 postotni bod od onih objavljenih u srpnju.

Opasne razlike

Skupina razvijenih zemalja trebala bi se vratiti na pretpandemijski trend rasta iduće godine, a do 2024. premašit će ga za 0,9 posto, ističe glavna ekonomistica MMF-a.

Gospodarstva u nastajanju (bez Kine) i ona u razvoju bit će pak i u 2024. godini za 5,5 posto ispod pretpandemijskih prognoza, što će znatno zakočiti njihovo poboljšanje životnog standarda, dodaje.

Te su razlike u ekonomskim izgledima opasne i značajan su razlog za zabrinutost, upozorava ekonomistica MMF-a, a posljedica su 'dubokog jaza u dostupnosti cjepiva' i značajnih razlika u mjerama potpore gospodarstvu.

Dok su razvijene zemlje u potpunosti cijepile više od 60 posto stanovništva, a neki građani dobivaju i treću dozu cjepiva, u zemljama s niskim dohotkom još uvijek nije cijepljeno oko 96 posto stanovništva.

Cilj od 40 posto

Dodatni je problem što mnoga gospodarstva u nastajanju i u razvoju zbog postroženih uvjeta financiranja i pojačanog rizika nekontroliranog rasta cijena brž ukidaju mjer potpor, unatoč težim konomskim posljedicama pandmij.

Glavni je faktor u pozadini "složenih izazova" kontinuirani pritisak pandemije na globalno društvo, pa bi prioritet zato trebalo biti procjepljivanje najmanje 40 posto stanovništva u svim zemljama svijeta do kraja ove godine, te 70 posto do sredine 2022., ističe Gopinath.

To će zahtijevati od zemalja s visokim dohotkom da ispune obećanja o donaciji cjepiva i da se koordiniraju s proizvođačima kako bi prioritet u kratkoročnoj perspektivi bile isporuke cjepiva u mehanizam COVAX.

Moraju također ukloniti trgovinska ograničenja radi slobodnog protoka cjepiva i nužnog inputa, ističe Gopinath.

Paralelno treba osigurati 20 milijardi dolara bespovratne pomoći koliko je još potrebno za testiranje, lijekove i praćenje razvoja genoma kako bi se spasili životi i cjepiva prilagodila svrsi, dodaje dužnosnica MMF-a

"U predstojećem razdoblju proizvođači cjepiva i zemlje s visokim dohotkom trebali bi poduprijeti širenje regionalne proizvodnje cjepiva za covid 19 u zemljama u razvoju financiranjem i prijenosom tehnologije", naglašava.