doing business

[FOTO] Hoće li Kristalina Georgieva, šefica MMF-a, izgubiti posao zbog optužbi oko Kine?

Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva

Izvor: Profimedia / Autor: PATRICK GELY/SIPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, pod pritiskom je nakon optužbi da je osoblju Svjetske banke naložila da protivno pravilima promijeni rang listu Doing Business u korist Kine.

Georgieva negira te optužbe. No, skandal je zasjenio tradicionalne godišnje sastanke MMF -a i Svjetske banke koji se ovog tjedna održavaju u Washingtonu.

Izvršni odbor MMF-a održao je ovih dana različite sastanke kako bi procijenio optužbe i njihovo značenje za tu instituciju.

Nakon sastanka u nedjelju, glasnogovornik MMF -a rekao je: "Odbor je danas učinio daljnji značajan napredak u svojoj procjeni s ciljem da vrlo brzo okonča razmatranje tog pitanja."

Očekuje se da će se članovi ponovno okupiti u ponedjeljak kako bi razgovarali o sljedećim koracima.

Zemlje poput Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije navodno još podržavaju Georgievu. Međutim, neki dužnosnici u Sjedinjenim Državama su malo skeptičniji. Sve u svemu, sve je više upitnika oko reputacije MMF-a.

  • +1

Kristalina Georgieva

Izvor: Profimedia / Autor: Belish / Shutterstock Editorial / Profimedia

Erik Nielsen, glavni ekonomist UniCredita, rekao je da "ozbiljne optužbe" koje okružuju Georgievu dolaze dok se MMF nosi-intelektualno i kulturno-s odmicanjem od takozvanog "Washingtonskog konsenzusa" modela štednje.

“Usred istraga, prošlog tjedna tvrdilo se da se nedavno oslanjala na osoblje MMF -a kako bi ublažila njihovu kritiku politike zaštite okoliša u Brazilu, nakon intervencije brazilske vlade. Nije iznenađujuće da je nekada čudesno impresivna kultura MMF-a kao institucije sada pretvorena u prah i pepeo”, rekao je Nielsen, piše CNBC.

Priča se, inače, zakotrljala još sredinom rujna. Svjetska banka tada je otkazala objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana. SB je nakon internih izvješća u lipnju 2020. o "nepravilnosti podataka" u (izvješćima) Doing Business 2018. i 2020. inicirao niz analiza i revizija, i uprava je na temelju njihovih rezultata odlučila prekinuti njihovu objavu.

Interna revizija i istraga odvjetničkog ureda WilmerHalea otvorili su "etička pitanja, uključujući ona o ponašanju bivših dužnosnika odbora i sadašnjih i nekadašnjih zaposlenika SB-a", navode u SB-u.

Odvjetnički ured WilmerHale proveo je istragu kako bi utvrdio kako su neprimjereno izmijenjeni podaci za Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Azerbajdžan.

Utvrdili su "izravan i neizravan pritisak" viših dužnosnika u uredu tadašnjeg predsjednika SB-a Jima Yonga Kima da se promijeni metodologija i poboljša plasman Kine, vjerojatno po njegovim uputama.

Kim je tada zajedno s tadašnjom izvršnom direktoricom SB-a Kristalinom Georgievom, danas čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vodio pregovore o dokapitalizaciji SB-a i željeli su podršku Pekinga.

Georgieva i njezin ključni savjetnik Simeon Djankov navodno su podvrgavali pritisku službenike SB-a kako bi "unijeli konkretne izmjene u kineske podatke" i poboljšali plasman Kine na ljestvici u sklopu izvješća Doing Business upravo u vrijeme te kampanje.

Kina je nakon metodoloških izmjena u konačnoj verziji izvješća iz 2017. godine bila plasirana za sedam mjesta bolje nego u njegovoj prvoj verziji, završivši na 78. mjestu. SB je pak 2018. objavio povećanje kapitala za 13 milijardi dolara, čime je udio Kine povećan sa 4,68 na 6,01 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!