ZAGREBAČKA BURZA

Mješovita izvedba dioničkih indeksa, u fokusu HPB i Atlantska plovidba

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Pandza/PIXSELL

U petak je došlo do povećanja likvidnosti na Zagrebačkoj burzi, dok se nastavilo pristizanje rezultata kompanija za prvo tromjesečje. Glavni dionički indeksi imali su blage pomake u suprotnim smjerovima, tako je CROBEX napredovao za 0,1 posto, dok je njegova uža inačica CROBEX10 skliznula za 0,04 posto. Među sektorskim indeksima najveći rast imao je indeks industrijskog sektora s plusom od 2 posto, dok je indeks prehrambenog sektora oslabio za 0,6 posto.

Likvidnost je bila na najvišim razina u ovom tjednu te je iznosila 13 milijuna kuna, uz pet „milijunaša“. Najveći promet od 3 milijuna kuna ostvaren je s dionicom Hrvatske poštanske banke, čija je cijena pala za 3,1 posto nakon objave rezultata za prvo tromjesečje. Po prometu su je slijedile dionice Atlantske plovidbe s plusom od 2,3 posto, te Valamar Riviere uz nepromijenjenu cijenu. Preko milijun kuna transakcija imale su i dionice Spana i Hrvatskog Telekoma s rastom od 3,1 posto, odnosno 0,3 posto.

Titula dobitnika dana pripala je dionici Granolia koja je sa skokom od 10,3 posto izbrisala gubitke od prethodnog dana. Među dobitnicima se izdvajaju i dionica Vira tvornice šećera kao i povlaštena dionica Končar-Distributivni i specijalni transformatori s rastom od 7,9 posto, odnosno 5,3 posto. S druge strane, nakon objave rezultate pale su cijene dionica Dalekovoda i Alpha Adriatica za 8,2 posto, odnosno 6,7 posto.

Dobitnik dana: Granolio +10.29% 45,00

Gubitnik dana: Dalekovod – 8.21% 38,00

CROBEX +0,09% 2.129,32

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!