povijest neuspjeha

Misteriozni Norvežanin Robert Hagen najavljuje grandiozan projekt u Zagrebu, no dosad mu baš i nije išlo

27.02.2018 u 06:41

Bionic
Reading

Robert Hagen investitor je čija bi tvrtka Rotor jug navodno uskoro trebala od Zagreba otkupiti više čestica novozagrebačkog građevinskog zemljišta u blizini rotora i graditi novi stambeno-poslovni kompleks. Tom Norvežaninu Hrvatska nije strana, a tvrtka za koju je radio u našoj je zemlji poznata po investicijskim debaklima

Kada se zemljište u blizini rotora objedini s česticama koje na tom području Rotor jug već ima, dobit će se ukupno 23 hektara zajedničke parcele, na kojoj će se, prema informacijama koje je objavio Večernji list, graditi novi stambeno-poslovni kompleks.

U ponedjeljak je u zagrebačkoj Skupštini povučena točka o prodaji zemljišta Rotor jugu nakon niza kritika oporbenih zastupnika. Oporba tvrdi kako grad na čelu s Milanom Bandićem prodaje zemljište za trećinu njegove tržišne cijene. Točnije, 11 čestica kod rotora, ukupne površine 4180 kvadrata, prodaje se za 4,1 milijun kuna ili 985,66 kuna po kvadratu. 

Zastupnici su ogorčeni na gradske oce zbog prodaje zemljišta, a cijeli posao, tvrde zastupnici, dogovarao se uz uplitanje činovnika norveške ambasade u Hrvatskoj, zbog čega traže i novo vještačenje. 

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Rotor jug u 2016. poslovala je s 48.000 kuna prihoda i minimalnim gubitkom. Godinu ranije imala je gubitak od 6,4 milijuna kuna te prihod od 46.000 kuna. Tvrtka nema zaposlenih te je 'krasi' najniža bonitetna ocjena.

  • +6
Rotor Remetinec Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

U bilanci stoji da ima imovinu vrijednu 119 milijuna kuna, od čega 88 milijuna kuna kapitala te oko 30 milijuna kuna kratkoročnih obveza. Tportalov sugovornik, dobro upućen u Hagenove poslove u Hrvatskoj, tvrdi da je izglednije da on zemljište otkupi te ga preproda po višoj cijeni jer njegova tvrtka u ovom trenutku nema dovoljno novca da krene u tako ambiciozan projekt.

Drugi sugovornik, koji je također zamolio za anonimnost, kaže da bi Hagenova tvrtka mogla uložiti u novo naselje, pogotovo ako pronađu partnere u Norveškoj koji su zagrijani za Hrvatsku: 'Ako nađu bogate Norvežane s viškom novca, to se može dogoditi. Njima se Hrvatska svidjela pa su uložili ovdje', kaže naš izvor. 

  • +4
Trgovački centar Lumini Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Hagen je hrvatskoj javnosti poznat preko norveške tvrtke Verdispar International koja je sagradila trgovački centar Lumini na ulazu u Varaždin, ali iza sebe ostavila i niz nerealiziranih projekata, poput ekosela pored Kupinca ili nebodera u zagrebačkoj Savskoj ulici te logističkog centra u Benkovcu. Hagen je u Verdisparu bio financijski direktor. 

Verdispar International bio je u vlasništvu norveškog fonda EELD (Emerging Europe Land Development). Taj fond imao je oko 700 dioničara, uglavnom Norvežana koji su u njega uplatili oko sto milijuna eura i krenuli ulagati u Hrvatsku. Nakon što su kupili 2,6 milijuna kvadrata zemljišta i najavili bajne projekte, poput izgradnje naselja u Kupincu, u kojem je dom trebalo pronaći oko 5000 stanovnika, priča je brzo stala uz tek jednu dovršenu investiciju - trgovački centar Lumini u Varaždinu. 

  • +3
Verdisparovi projekti u Hrvatskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EELD

Nakon što je izgrađen centar Lumini je zapao u probleme jer u njemu gotovo i da nije bilo trgovina. Zadatak restrukturiranja tog centra, čijim su upravljanjem dioničari bili nezadovoljni, dobio je bivši šef Konzuma Dragan Munjiza. On je u razdoblju od 2014. do polovine 2016. postavio Lumini na noge - prihodi su povećani s 29 na 47 milijuna kuna, dok je 2016. prvi put zabilježena dobit u iznosu od 4,4 milijuna kuna

Urušavanje Verdispara, tj. fonda EELD počelo je dvije godine nakon što su pokupovali zemlju u Hrvatskoj, no ta priča se u našoj zemlji nije pratila, uglavnom zbog jezične barijere. Kasnije se ispostavilo da su dioničari fonda optužili njegova osnivača Halvora Olsena da je naplaćivao previsoke naknade, koje su iznosile i do 20 posto uloženog. Samo na isplatu njegovih tvrtki otišlo je gotovo četiri milijuna eura. Isto tako, osnivač se tereti da je pojedina zemljišta u Hrvatskoj kupio bez odobrenja dioničara.

Direktor i prokurist Verdispara u Hrvatskoj od 2007. do 2010. bio je Erik Mohorović. Njega je uprava u Norveškoj optužila za prijevaru tešku 16 milijuna kuna kod kupnje zemljišta u Županji, koje je otpisano iz bilance EELD-a. Mohorović je zemljište kupio od konzultanta Tomislava Radoša, koji je kasnije postao poznat kao autor hrvatske industrijske strategije dok je radio za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, i to novcem koji je bio predviđen za razvoj projekta Kupinec. Optužnica je Mohorovića stigla 2012. godine, kada je bio šef Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). 

Pokušali smo doći do Hagena ne bi li nam prokomentirao poslovne planove ili otkrio više o projektu novog naselja, no do kraja zaključenja teksta nismo uspjeli stupiti u kontakt. Naime tvrtka Rotor jug, u kojoj je Hagen direktor, nema objavljen broj telefona, internetsku stranicu ili adresu elektroničke pošte.

Hagen je i član društva Zaglođe. Javno dostupan broj te tvrtke spaja nas s računovodstvenim servisom u kojem nam kažu kako je Zaglođe 'nekad davno' bilo na adresi na koju je registriran broj. Treća tvrtka u kojoj je Hagen - prema javnim izvorima - aktivan je Verdispar jugoistočna Europa, koja također nema javno dostupan kontakt.