NAKON 'DOKAPA'

Mirovinci sada u Podravci drže blizu 37 posto dionica

03.08.2015 u 13:18

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno okončan postupak dokapitalizacije koprivničke prehrambeno-farmaceutske kompanije Podravka, a težak više od pola milijarde kuna, promijenila se ponešto i vlasnička struktura te kompanije i to ponajprije udio koji drže obvezni mirovinski fondovi

Kako se može vidjeti prema najnovijim podacima sa stranica Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), od 3. kolovoza ukupno, sada udio četiri mirovinska društva (AZ, PBZ-Croatia osiguranje, Erste plavi i Raiffeisen) u Podravci drži 36,82 posto dionica. Prije dokapitalizacije mirovinci su imali oko 30 posto udjela u kompaniji.

Država je, pak, kroz Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te Kapitalni fond drugi po veličini dioničar u koprivničkoj kompaniji, a sada je njezin udio 25,4 posto, dakle na istoj razini kao i prije dokapitalizacije. Podsjetimo da je Državu sudjelovanje u tom procesu koštalo blizu 114 milijuna kuna.

Na listi najvećih deset dioničara je i sama Podravka koja u trezoru trenutno drži 177.511 ili 2,49 posto vlastitih dionica.