MIROVINSKA šTEDNJA

Mirovinci na putu oporavka od lanjske kalvarije. Provjerili smo kako rade

06.04.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Obvezni fondovi drugog mirovinskog stupa, u kojima za starije dane štedi više od dva milijuna hrvatskih građana, u ovoj godini polako se oporavljaju od prošlogodišnje kalvarije. U prvom tromjesečju svih 12 mirovinaca ostvarilo je pozitivne prinose, a prednjače oni koji značajnije ulažu u dionice

Nakon dramatične 2022., u kojoj su zbog istovremenog pada dioničkog i obvezničkog tržišta hrvatski mirovinski fondovi pretrpjeli najveće gubitke od vremena velike financijske krize 2008., u prvom tromjesečju ove godine prevladavali su pozitivni trendovi. Snažan oporavak dioničkog tržišta i stabilizacija vrijednosti obveznica pridonijeli su solidnim kvartalnim rezultatima.

Dvanaest obveznih fondova, kojim upravljaju četiri specijalizirana društva, u tri ovogodišnja mjeseca ostvarilo je prinose u rasponu od 0,3 posto do 6,31 posto.

Najbrži oporavak bilježe fondovi kategorije A, namijenjeni mlađim osiguranicima. Od početka godine prosječno su narasli za 4,60 posto i tako potpuno anulirali prošlogodišnji gubitak od 4,12 posto. Pritom je najuspješniji bio fond PBZ CO s prinosom od 6,31 posto, a najsporije je rastao AZ fond (+3,20 posto).

No uzimajući u obzir izvedbu u prošloj godini, AZ fond najbolje stoji jer je njegov prinos znatno veći od lanjskog gubitka. Istovremeno, PBZ CO još nije nadoknadio gubitak iz prošle godine.

Fondovi kategorije B, namijenjeni srednjoj generaciji, bilježe sporiji oporavak. Od početka godine ostvarili su prosječni prinos od 2,48 posto dok su u cijeloj prošloj godini pretrpjeli gubitak od 5,04 posto.

Najbolji rezultat u prvom tromjesečju ostvario je fond PBZ CO s prinosom od 4,17 posto, a najniži rast (1,56 posto) bilježi Raiffeisen fond. No potonji fond najbolje stoji uzimajući u obzir prošlogodišnje gubitke.

Najsporije se oporavljaju fondovi kategorije C, koji upravljaju imovinom osiguranika pred mirovinom. U prvom tromjesečju prosječno su rasli po stopi od 0,28 posto, a lani su uknjižili minus od 5,25 posto. U prva tri mjeseca najbolje je poslovao Erste fond s prinosom od 0,27 posto dok je najslabiji rezultat (+0,3 posto) ostvario fond PBZ CO. Najmanji gubitak u zadnjih 12 mjeseci (-1,87posto) ima Raiffeisen fond.

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 479 milijuna eura ili 2,73 više nego početkom godine. U fondovima štedi 2,19 milijuna hrvatskih građana, pri čemu se u kategoriji B nalazi 85 posto, u kategoriji A 11 posto, a u kategoriji C četiri posto od ukupnog broja članova.

Državne obveznice su i dalje dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova s 11,3 milijarde eura i udjelom od 62,5 posto. U posljednje vrijeme povećano je ulaganje u dionice te one čine 21,4 posto imovine.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove s dvije milijarde eura i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova.