nova operacija

Ministarstvo poljoprivrede se pohvalilo: Isplata izravnih potpora za dobrobit životinja raste na 220 milijuna, HPK: Produžite rok e-savjetovanja

10.06.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Iz Ministarstva poljoprivrede su izvijestili kako su izmjene i dopune pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2021., koje su trenutno u postupku elektronskog savjetovanja, usmjerene isključivo na uvođenje novih mjera i povećanih iznosa potpora

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju navodi da je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom (HPK) i drugim neovisnim stručnjacima radilo na povećanju postojećih potpora i uvođenju novih u Mjeri 14 "Dobrobit životinja".

"U većem dijelu nakon pet iscrpnih krugova pregovora s Europskom komisijom smo u tome uspjeli pa će za dobrobit životinja, prema našim kalkulacijama, isplaćeni iznos za ovu godinu rasti na 220 milijuna, spram isplaćenih 90 milijuna u 2020. godini", ističu iz Ministarstva.

Time je, kažu, prosječni iznos potpore za dobrobit u govedarstvu povećan 187 posto, svinjogojstvu 235 posto, peradarstvu 188 posto, kozarstvu 125 posto te u ovčarstvu 127 posto.

Iz Ministarstva napominju i kako je ciljanim izmjenama i dopunama predviđena podrška za novu operaciju Mjere 10 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površina", koja će biti korisna i stočarima te će obogatiti i sačuvati tlo, a očekivana potpora će iznositi 215 eura po hektaru.

"Kratkom roku za postupak elektronskog savjetovanja isključivi je cilj omogućiti isplatu dodatnih potpora za proizvodnu 2021.", poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

HPK: Prekratak rok za raspravu o najvažnijem poljoprivrednom pravilniku

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u srijedu je poručila kako smatra da je petodnevni rok e-savjetovanja prekratak za raspravu o izmjenama i dopunama za potpore ključnog Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2021. godinu, te traži produženje toga roka.

Istaknuli su kako je pravilnik od izuzetne važnosti i ima dalekosežan utjecaja na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, planiranje poslovanje i usmjeravanje odluka o proizvodnji, pa je loše što je u javnoj raspravi samo pet radnih dana.

HPK smatra da su izmjene pravilnika trebale biti u e-savjetovanje stavljene daleko ranije, budući da se radi o promjenama koje se tiču isplata potpora te od resornog Ministarstva traže da produži rok e-savjetovanja te da se pri odlukama o svim budućim javnim raspravama očituje ranije, odnosno da na vrijeme uključi HPK u donošenje odluka o izmjenama zakona i pravilnika.

Iz Komore su naveli kako je Ministarstvo poljoprivrede stavilo u ponedjeljak, 7. lipnja na e-savjetovanje prijedlog izmjena pravilnika, s rokom trajanja od pet radnih dana, odnosno do petka 11. lipnja.