ZANIMLJIV IM JE ZADAR

Ministarstvo gospodarstva predstavilo Alibabi pogodnosti ulaganja u Hrvatsku

23.01.2017 u 10:47

Bionic
Reading

Predstavnici kineske internetske kompanije Alibabe razmatraju područje Zadra kao lokaciju za gradnju velikog distribucijskog centra kojim bi pokrivali područje cijele Europe, a nedavno su razgovarali s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, gdje su im prezentirane pogodnosti za investitore

'Predstavnici Alibabe kontaktirali su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te je održan sastanak na kojem su prezentirane mogućnosti i pogodnosti kojima ministarstvo pomaže investitorima. Trenutačno, međutim, nismo u mogućnosti dati više informacija', stoji u odgovoru na upit Hine u vezi navoda kako je jedna od najmoćnijih i najvećih azijskih tvrtki spremna doći u Hrvatsku.

Prvenstveno zbog iznimno dobre prometne povezanosti, Alibabu zanima prostor zadarske poslovne zone Crno, no osim ulaganja u našoj zemlji u igri su još i Mađarska i Srbija, pišu domaći mediji.

Po pisanju Jutarnjeg lista, Kinezi još uvijek važu gdje će graditi distribucijski centar za cijelu Europu. Zadarska poslovna zona Crno, pretpostavlja se, odgovarala bi kineskom investitoru zbog kvalitetne prometne povezanosti: uz morsku luku, nedaleko je i zračna luka, do Zadra vodi suvremena autocesta, a mogu se koristiti i uslugama željezničkog prometa.

Prostora ne bi manjkalo niti za distribucijski centar mega razmjera, budući da se Crno prostire na 400 hektara površine. Nakon carinjenja robe u Zadru ona bi se dalje, dakle raznim putevima, transportirala prema 'ostatku' Europe.

Grupa Alibaba jedna je od najmoćnijih azijskih kompanija, a na tržištu vrijedi oko 266 milijardi dolara. Ostvaruje prosječni dnevni promet od milijardu dolara, prodaje više od 800 milijuna proizvoda, a njihove usluge, procjenjuje se, koristi više od 400 milijuna ljudi.

Alibaba ove godine planira širenje na nova tržišta, među ostalim, na području istočne i srednje Europe, a Hrvatsku razmatraju kao jednu od zemalja gdje bi im se investicija mogla isplatiti.