na potezu su banke

Ministar Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na štednju

20.09.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku da bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom

'Ministarstvo gospodarstva je putem aplikacije ‘Kretanje cijena’ zabilježilo taj trend, od petka su neke cijene drastično snižene, u ponedjeljak je to nastavljeno. Dakle na onu standardnu košaricu dobara od 365 proizvoda zabilježena su sniženja od preko pet posto, možda i prema 10 posto. U pitanju su lanci KTC, Tommy, Konzum koji su dostavljali te cijene, tako da možemo reći da je mjera polučila plodom', rekao je Primorac za N1.

Naveo je da su neki lanci odlučili i proširiti tu listu, što je dobar iskorak. Jedno od pitanja o kojima se još raspravlja jest zašto trgovački lanci nisu ranije samostalno snizili cijene ako je već postojao prostor za to, kao što je to sada slučaj.

'Ne bih rekao da je to pitanje sada ili prije, razgovaramo sa svim tržišnim dionicima. Od studenog prošle godine zabilježili smo trend smanjivanja inflatornih pritisaka, smatrali smo da to sniženje treba biti i niže, a u kolovozu su ti pritisci blago povećani i zaprimivši rezultate o polugodišnjem poslovanju, zaključili smo da postoji dodatna potreba za činjenjem dodatnih mjera u tom kontekstu', rekao je ministar.

'Ne može nitko osporiti to da smo postigli značajne uspjehe u tim razgovorima, nakon kojih je uslijedilo snižavanje cijena', istaknuo je ministar.

Također je naveo da nas očekuje i 'evidentno' povećanje depozitnih kamatnih stopa. 'Kamatne stope će porasti zasigurno na preko dva posto, a možda i na tri posto u nekim bankama.'

  • +5
Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Ministar Primorac govorio je i o rastu kamatnih stopa. 'Točno je da je ECB opredjeljenjem za podizanje ključnih kamatnih stopa, a ne primjerice za povećanje stope obvezne pričuve, odlučio ići u smjeru da monetarnu kontrakciju čini smanjivanjem likvidnosti na tržištu kroz depozitne stope, a isto tako, povećanjem kamatnih stopa, koje će smanjiti kreditnu aktivnost. U tom smislu je važno voditi računa o svima koji imaju kredite.'

Primorac je istaknuo da je još od srpnja, kad je stupio na dužnost, upozoravao da postoji mogućnost značajnog povećanja kamatnih stopa.

'Da odagnamo strah, važno je istaknuti da su od ukupnog portfelja kredita dvije trećine njih fiksirane i od te trećine preostalih, tri četvrtine se vežu uz NRS, a četvrtina uz EURIBOR. Ovi vezani uz EURIBOR, tu je već došlo do porasta kamatnih stopa, a kod ovih vezanih uz NRS doći će do značajne odgode u povećanju', objasnio je ministar.

Primorac je također poručio da nas čeka usporavanje gospodarstva, a uvjeren je u rast plaća. 'Plaće će sljedeće godine rasti svima.'