ništa od ukidanja poreza

Ministar Marić se predomislio i ima loše vijesti za sve koji su planirali iduće godine kupiti nekretninu

  • Autor: T. O./ L. F.
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 14:22
  • Objavljeno 15.09.2020 u 13:43
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić još je u srpnju najavio da se planira ukinuti porez na promet nekretnina, no nakon što su se pobunili gradovi i općine koji na ime tog poreza ostvaruju veliki prihod, čini se da od toga iduće godine neće biti ništa

Oni koji su odgađali kupnju nekretnine za sljedeću godinu kako ne bi platili tri posto poreza na promet nekretnina uzalud su se nadali, piše 24sata. Kako im je neslužbeno potvrđeno iz, tvrde, pouzdanog izvora, taj porez sigurno ostaje i sljedeće godine te neće ipak biti dio paketa u kojem se snižavaju porez na dohodak i porez na dobit.

Kako je tportal doznao od dobro upućenog izvora iz Ministarstva financija, nikada nije ni bio prezentiran vremenski rok u kojem će biti ukinut taj porez, a naš izvor ukazuje na to da u predizbornom programu HDZ-a stoji da će to biti napravljeno tijekom mandata aktualne Vlade.

Porez na promet nekretnina plaća se prema vrijednosti nekretnina, pa ako se kupuje stan, primjerice, vrijedan 100.000 eura, treba gradu ili općini u kojoj se nekretnina nalazi izdvojiti 3000 eura.

Taj porez je ranije iznosio pet posto, ali ga je vlada Andreja Plenkovića snižavala u dva navrata.

'Porez na promet nekretnina od tri posto ostaje i sljedeće godine. U programu Vlade je najava da će se ukinuti do kraja mandata i to ćemo ispuniti, ali neće biti dio ovog paketa rasterećenja', potvrdio je za 24sata visokopozicionirani sugovornik iz Vlade.

Porez je inače prihod općina i gradova. Ministar financija je na sastanku s Udrugom gradova još krajem srpnja potvrdio čelništvu da ga Vlada planira ukinuti sljedeće godine, uz smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto.

Udruga gradova, ali i Udruga općina, koje vode HDZ-ovci Željko Turk i Martin Baričević, pobunile su se. U svom priopćenju navele su da će to biti velik udar na njih.

  • +4
  • +1

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Od poreza na prometa nekretninama izgubili bi godišnje oko 1,1 milijardu kuna. A uz smanjivanje poreza na dohodak, ukupno bi izgubili 3,1 milijardu kuna.

Inače, najveći pojedinačni gubitnik bio bi Zagreb jer je samo od poreza na promet nekretnina lani uprihodio 308 milijuna kuna.

Vlada i Zdravko Marić su očito nakon tih lobiranja odlučili odgoditi ukidanje ovog poreza za sljedeću godinu, pišu 24sata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!