NA RUBU RECESIJE

Minimalan rast BDP-a eurozone u prvom kvartalu

28.04.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Gospodarstvo eurozone u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilježilo je marginalan rast u odnosu na prethodni kvartal i usporilo na godišnjoj razini, pokazuju u petak preliminarne prve procjene Eurostata

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 20-članoj eurozoni u prvom je tromjesečju porastao samo 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je stagnirao, objavio je europski statistički ured.

Na godišnjoj razini, rast gospodarstva eurozone usporio je na 1,3 posto, pokazuju prve preliminarne procjene, nakon 1,8-postotnog rasta u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

U EU je sezonski prilagođen BDP u prva tri ovogodišnja mjeseca uvećan za 0,3 posto u odnosu na tromjesečje ranije, kada je bio smanjen za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U odnosu na prvi kvartal 2022. gospodarstvo EU-a poraslo je 1,3 posto. U četvrtom tromjesečju lani poraslo je 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Među 10 zemalja EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca ostvario je Portugal, od 1,6 posto.

Slijede Španjolska, Italija i Latvija, s rastom BDP-a od 0,5 posto, a blizu je i Belgija, sa stopom rasta od 0,4 posto.

Najskromniji rast imale su Francuska i Švedska, od 0,2 posto.

Pad gospodarske aktivnosti zabilježen je samo u Irskoj, od 2,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te u Austriji, čije je gospodarstvo palo za 0,3 posto.

Njemačka, najveće gospodarstvo, u prvom je kvartalu bilježila stagnaciju u usporedbi s prethodnim kvartalom, pokazuje Eurostatovo preliminarno izvješće.

Na godišnjoj razini, sva su gospodarstva za koja su podaci bili dostupni Eurostatu ostvarila rast u prvom ovogodišnjem kvartalu, izuzev Njemačke, čije je gospodarstvo palo za 0,1 posto.

Najveći rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine imala je Španjolska, od 3,8 posto. Slijede Irska i Portugal, s rastom od 2,6 odnosno 2,5 posto.

Blizu su i Italija i Austrija, čija su gospodarstva u odnosu na prvi kvartal lani porasla za 1,8 posto.

Najskromnije su na godišnjoj razini rasla gospodarstva Švedske i Latvije, za 0,3 posto, pokazuju preliminarne prve procjene Eurostata, koje ne uključuje podatke iz Hrvatske.

Novo izvješće o procjenama BDP-u u prvom kvartalu 2023. Eurostat će objaviti sredinom svibnja, navodi se u izvješću.