MAČEKOVA FORMULA USPJEHA

Milijunski biznis bivšeg Sanaderovog glasnogovornika

02.11.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Ratko Maček, bliski prijatelj Ive Sanadera i nekadašnji glasnogovornik Vlade, odlazak iz politike pretočio je u unosan milijunski biznis: njegova agencija MPR već u prvoj godini poslovanja ostvarila je prihod od oko osam milijuna kuna i dobit od skoro četiri milijuna kuna

Nakon što je HDZ osvojio izbore, Maček se početkom prošle godine otisnuo u poduzetničke vode i u kratkom roku stvorio poprilično uspješan biznis. Nekadašnji glasnogovornik Vlade i Sanaderov intimus osnovao je s još jednim Varaždincem, nekadašnjem državnim tajnikom Miroslavom Kovačićem, tvrtku za odnose sa javnošću – MPR Strateško komuniciranje. Nije teško pretpostaviti da su za Mačekov poslovni uspjeh ključni kontakti s vladajućim HDZ-om, koji očito nisu narušeni ni nakon bijega njegova prijatelja Sanadera.

Čak štoviše, izvor blizak HDZ-u upozorio nas je da besprijekorna komunikacija između Ratka Mačeka i Sanadera traje i dalje.

Majstor za sve - od duhana do brodogradnje

Iz liste njihovih najvećih klijenata u prošloj godini vidljivo je da je uglavnom riječ o tvrtkama koje sudjeluju u Vladinim projektima, poput Hidroelektre niskogradnje kojoj je Mačekova tvrtka u 2008. ispostavila račun od 1,2 milijuna kuna. Tvrtka koja je profitirala na velikim državnim infrastrukturnim projektima nedavno se našla u središtu afere jer je kao izvođač radova na autocestama čelnicima HAC-a darovala skupocjene automobile. Od građevinara je među njihovim klijentima i Ingra, koju su PR usluge Sanaderova spin doktora stajale oko 400.000 kuna.

Najvredniji posao, težak skoro dva milijuna kuna, Mačekova je tvrtka odradila za TDR Ante Vlahovića. Duhanski biznis, koji je izrazito ovisan o odlukama Vlade, u posljednje se vrijeme našao pod pritiskom novih zakonskih propisa koji se usklađuju s normama EU i Zakona o nepušenju, a koji direktno utječu na njihove prihode.

Među većim klijentima MPR-a su Kermas ulaganja, tvrtka u vlasništvu Darka Končara, koja je bila neskriveni Polančecov favorit za privatizaciju brodogradilišta, da bi na kraju ipak odustala od ponude.

Koprivničkoj Podravci
, u kojoj država ima četvrtinu vlasništva, MPR je ispostavio račun od 400.000 kuna, a još više je platila Pliva. Usluge Sanaderovih prijatelja zatražila je i tvrtka MIMS bosanskog tajkuna Muje Selimovića. On posljednjih godina pokušava intenzivirati posao u Hrvatskoj, a ovog je proljeća postao i suvlasnik poslovnih novina Business.hr. Jadranski luksuzni hoteli u vlasništvu Gorana Štroka, unatoč činjenici da imaju vlastitu PR službu, također su osjetili potrebu angažirati dvojac Maček-Kovačić.

Dvije tvrtke koje su u sporu s malim dioničarima - Badel i Transadria, u kojima uprava nastoji pridobiti na svoju stranu Hrvatski fond za privatizaciju zbog njegovog značajnog vlasničkog udjela - također su zatražile pomoć bivšeg Sanaderova glasnogovornika.

Vlasnik M-Sana Stipo Matić, koji se obogatio na poslovima s državom, koristi Mačekove usluge za nekoliko svojih firmi: King ICT, Kontek i Ured za podršku.

Kakve to osobite usluge tvrtkama s ozbiljnim PR službama može dodatno pružiti tek stasali MPR? Formalno, tvrtka još uvijek ima sjedište u Masarykovoj, a Ratko Maček nam se pohvalio da mu posao ide izvrsno i da se već proširio u regiji. Nije nam otkrio je li se povećao broj zaposlenika s početnih tri, a na pitanje tko su mu najveći klijenti u ovoj godini rekao nam je: 'Pošaljite vi meni listu vaših klijenata, pa ću ja vama naših.'

Maček i Kovačić izlaze iz Vlade na dan Sanaderove ostavke

Misteriozne savjetodavne usluge

A što to Maček osobitog radi za sve te kompanije? Iz nekoliko tvrtki-klijenata nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor, dok su nam Ingri šturo kazali: 'Riječ je o savjetodavnim uslugama u PR-u. Imali smo jednogodišnji ugovor koji je istekao u veljači i nismo ga produljivali jer smo pojačali vlastitu službu za odnose s javnošću.'

Zanimljivo je da suvlasnik tvrtke MPR Miro Kovačić, iako u privatnom PR biznisu s Mačekom, još uvijek figurira i kao član službenih državnih delegacija. Nedavno ga je primjerice kamera HTV-a lijepo uhvatila tik do ministra vanjskih poslova Jandrokovića usred Bruxelessa. Eksponiraniji dio dvojca, Ratko Maček, iz čiste stranačke ljubavi i privrženosti vrijednostima HDZ-a besplatno vodi predsjedničku kampanju Andrije Hebranga. Reklo bi se da obojica još uvijek vješto kombiniraju stranačko i državno s privatnim.