SINDIKALNE REAKCIJE NA MMF

'Milanović je obećao da neće otpuštati i mijenjati ZOR'

07.02.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Preporuku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatskoj Vladi da bi trebala promijeniti Zakon o radu (ZOR) i srezati broj zaposlenih u javnom sektoru sindikalni čelnici očekivano dočekuju na nož. Kad je riječ o ZOR-u, jedino na što pristaju je izmjenu odredaba o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora, dok o fleksibilizaciji radnih prava ne žele razgovarati

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever ističe da ga je MMF svojim prijedlozima još jednom uvjerio da se radi o instituciji koja zastupa interese krupnog kapitala

'Neki su me uvjeravali da je MMF promijenio svoju ćud, da ima drukčiji pristup. Ali znao sam da to nije istina. On ima svoju mantru koju godinama ponavlja: smanjite plaće i mirovine, olakšajte otpuštanje, prebacite troškove socijale na leđa zaposlenih, nastavite privatizaciju i ostalo. Nadam se da Vlada neće na to nasjesti', kaže Sever.

Podsjeća na to da je premijer Zoran Milanović 1. veljače na sastanku sa sindikalnim čelnicima obećao da ove godine neće biti masovnih otpuštanja u javnom sektoru i državnoj upravi te da se neće ići u izmjene ZOR-a osim odredaba koje omogućavaju produljenu primjenu kolektivnih ugovora.

Zbog tog obećanja Severa previše ne uznemiravaju poruke MMF iako ga, kaže, na oprez tjeraju najave ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da će prvo Zakonom o reprezentativnosti srediti sindikalnu scenu, da bi potom krenuo u razgovore oko produljene primjene kolektivnih ugovora.

Koja je od pet sindikalnih središnjica reprezentativna, odnosno koja od njih ima pravo na nacionalnoj razini zastupati prava radnika, za Severa sad nije prioritetno pitanje.

'Na tome se može raditi usporedno jer u ovom trenutku u državi imamo mnogo važnijih tema. Vlada se vara ako misli da će s tim nešto promijeniti i da će tad lakše moći mijenjati ZOR u dijelu fleksibilizacije radničkih prava. Uvjeren sam da će svaka sindikalna središnjica, bila ona mala ili velika, sati u obranu ZOR-a. Očekujem od svojih kolega da ćemo u tome biti kao jedan', kaže Sever.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra da su prijedlozi MMF-a promašeni jer se, tvrdi, pokazalo da je potpuno pogrešno inzistirati na mjerama štednje u vrijeme gospodarske depresije.

'Godinama govorimo da smo spremni na rezanje onih radnih mjesta koja su nepotrebna. Tko nema posla, mora biti otpušten. Mi nismo zaštitnici neradnika! Ali ekonomska doktrina koja traži masovna otpuštanja u javnom sektoru je potpuno pogrešna. Nastradao bi narod koji bi ostao bez zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja', ističe Ribić.

Pokušali smo saznati što o prijedlozima MMF misli resorni ministar Mrsić, ali on nam je u telefonskom razgovoru rekao da to ne želi komentirati. Najavio je da će se uskoro sa sindikalnim čelnicima naći i razgovarati o Zakonu o reprezentativnosti.