EKOLOŠKA INOVACIJA

Mikšić će proizvoditi jestive vrećice

Boris Mikšić glasovanje 2009.

Boris Mikšić glasovanje 2009.

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dorian Horvat

Tvrtka EcoCortec iz Belog Manastira i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje priključili su se međunarodnom projektu očuvanja i sprječavanje onečišćenja mora, rijeka i jezera pod nazivom 'Marine Clean' vrijednom 1,1 milijun eura, koji se sufinancira iz Programa za ekološke inovacije Europske agencije za kompetitivnost i inovacije (EACI), piše Business.hr.hr

Cilj projekta je očuvanje vodotoka, jezera i mora, sprječavanje njihova onečišćenja, smanjivanje štetnih utjecaja na okoliš te promicanje održivih i inovativnih tehnologija.

Projekt su u srijedu predstavili voditelj Katedre za preradu polimera FSB-a dr. Mladen Šercer i direktor i vlasnik EcoCorteca Boris Mikšić. Prema njihovim riječima, trogodišnji bi projekt, koji je započeo 10. studenoga trebao potaknuti izmjenu nacionalnih zakonskih regulativa u području zaštite okoliša.

Projekt se provodi kroz sedam različitih radnih paketa kojima je koordinator slovenska tvrtka Turna. Među ostalima, planira se razvoj, promocija i poticanje proizvodnje razgradivih ambalažnih materijala, posebno vrećica, koje će zbog visokog postotka biomase u materijalu biti u potpunosti biorazgradive, čak i jestive za vodene životinje, ribe i sisavce, što bi trebalo dovesti do smanjenja količina štetne plastike u vodama.

Biorazgradive vrećice trebao bi proizvoditi upravo Mikšićev EcoCortec, tvornica koja ima iskustvo u proizvodnji biorazgradive ambalaže, a posebna ciljana skupina projekta su kruzeri i brodovi kao glavni izvor onečišćenja odbačenom plastičnom ambalažom, piše Business.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!