INTERVJU: MARIJA FELKEL, ČLANICA UPRAVE HT-a

'Mi smo kompanija u kojoj vlada sportski duh'

31.03.2017 u 10:16

Bionic
Reading

I u ovogodišnjoj sezoni Hrvatski Telekom je partner i sudionik utrke MAGENTA 1 B2B RUN. Osim što pridonosi zdravlju zaposlenika, sudjelovanje u utrci jača timski duh te omogućuje i bolje umrežavanje s kolegama iz drugih kompanija koji se sve masovnije prijavljuju na najveći poslovni event u Hrvatskoj

Treću godinu zaredom održat će se utrka za više od pet tisuća zaposlenika trgovačkih društava u Hrvatskoj koja od ove sezone nosi naziv MAGENTA 1 B2B RUN. Hrvatski Telekom partner je utrke, ali i kompanija koja je u posljednje dvije godine na svim utrkama dobila titulu najfit kompanije, odnosno tvrtke u kojoj najveći broj zaposlenika trči u odnosu na veličinu poduzeća.

No u Hrvatskom Telekomu sportske i rekreativne aktivnosti ne odvijaju se samo četiri puta godišnje na utrkama B2B, postoji niz sportskih, rekreativnih i zdravstvenih aktivnosti o kojima govori članica Uprave zadužena za ljudske resurse Marija Felkel:

Na prvom je mjestu zdravlje – psihičko i fizičko. Sjedilački način života koji danas živimo, sati provedeni u uredu, dodatno pogoduju akumuliranju stresa kojem smo izloženi na poslu, pogotovo u dinamičnoj telekom industriji. Intenzivan tempo rada, zahtjevno tržište i nove tehnologije koje traže stjecanje novih znanja uzrokuju stalan pritisak koji djeluje na našu učinkovitost, a u konačnici i na naše zdravlje.

Hrvatski Telekom je kompanija koja vodi brigu o zdravlju zaposlenika. Redovito provodimo istraživanja kojima mjerimo stres na poslu i njegov utjecaj na zdravlje. To su nam važni pokazatelji temeljem kojih razvijamo programe kojima želimo reducirati stres, stvoriti dobro radno okruženje i poboljšati osjećaj zadovoljstva naših zaposlenika u kompaniji.

Sport u tome svakako ima veliku ulogu, i zato potičemo naše zaposlenike da se uključe u fizičke aktivnosti i steknu zdrave navike. Naš intranet portal Zdravko donosi vježbe na radnom mjestu i promovira zdrav način življenja. Organiziramo redovite besplatne sistematske preglede za zaposlenike koji su najbolja preventiva. Pilates i joga u kompanijskim prostorima omogućuju zaposlenicima da se dobro razgibaju i opuste. U našem HT Fit corneru mogu se čuti savjeti nutricionista, saznati kako pripremiti zdrave smoothie ili čuti upute kineziologa kako se razgibati na radnom mjestu. I zato nije neobično u našim uredima vidjeti zaposlenike koji sjede na pilates loptama ili u pauzi odigraju partiju stolnog nogometa.

Posebno nam je važna HT Olimpijada koja okuplja preko 800 zaposlenika u dvodnevnom druženju ispunjenom sportskim aktivnostima i zabavom. Vjerna svojem sloganu 'Pokreni se', HT Olimpijada daje svojim sudionicima brojne atraktivne i poticajne sadržaje; tradicionalna sportska nadmetanja upotpunjena su i večernjom zabavom i mogućnošću da se pred kolegama iskažu i glasovna umijeća u karaokama.

Prepoznajemo važnost ravnoteže privatnog i poslovnog života, i velike uloge sporta u tome. Ako nije ostvarena ravnoteža, na duge staze nemamo ni zadovoljnog zaposlenika što se vrlo konkretno manifestira i u samom radnom učinku i postignutim rezultatima.'

Koliko je bavljenje sportom bitno za zadovoljstvo zaposlenika? Koji bi bili pozitivni učinci?

Pokret nas oslobađa, daje nam energiju i unutarnje zadovoljstvo. Djeluje blagotvorno na naše tijelo, ali i na duh, pomaže nam da razbistrimo glavu. Još bolje ako smo u prirodi jer dvostruko osjećamo blagotvoran utjecaj naše aktivnosti.

Velika sam pobornica sporta i sa zadovoljstvom sam se i sama uključila u MAGENTA 1 B2B RUN. Svakim prijeđenim kilometrom ostavljamo stres za sobom, osjećamo samo pokret. Sport nas čini zadovoljnima, osjećamo se dobro i lakše se nosimo sa svakodnevnim zadacima.

Kako motivirate zaposlenike da se bave sportom? Kakva je zainteresiranost s njihove strane?

Mi smo kompanija u kojoj vlada sportski duh. Hrvatski Telekom oduvijek je bio tvrtka koja je poticala bavljenje sportskim aktivnostima koje pozitivno utječu na zadovoljstvo zaposlenika, ali i šire društvene zajednice. Neprestano se trudimo biti najbolje mjesto za profesionalni, ali i osobni rast i razvoj naših zaposlenika kako bi oni u potpunosti realizirali svoje potencijale. Kontinuirano ističemo važnost bavljenja sportom u očuvanju zdravlja i educiramo zaposlenike o zdravim navikama – i naši su zaposlenici to prepoznali i usvojili.

Članovi Uprave i vodeći menadžeri kompanije i sami se rekreativno bave sportom te sudjeluju u utrci MAGENTA 1 B2B RUN i tako i svojim primjerom podržavaju akcije usmjerene poticanju aktivnog života.

Na kompaniji je da omogući zaposlenicima da usklade svoje poslovne obaveze i privatno vrijeme namijenjeno obitelji, sportu i osobnim zadovoljstvima. Fleksibilno radno vrijeme koje imamo svakako pogoduje ostvarenju ravnoteže privatnog i poslovnog života, a tu je i naš pilot program Petak u papučama koji omogućuje i rad od kuće.

Koliko pažnje obraćate na slobodne aktivnosti i hobije kandidata pri selekciji za zaposlenje?

Kandidate redovito pitamo o njihovim hobijima – to nam puno može reći o čovjeku. Bitno je da ljudi imaju i druge interese osim svog posla koji im daju i drugu dimenziju, potiču kreativnost, a i stjecanje znanja i vještina kojih možda nisu ni svjesni.

Koje vrijednosti zaposlenici stječu i usvajaju sudjelovanjem na utrci MAGENTA 1 B2B RUN?

Osim što pridonosi zdravlju zaposlenika, sudjelovanje u utrci jača timski duh te omogućuje i bolje umrežavanje s kolegama iz drugih kompanija. Bitno je spomenuti i naše navijače koji srčano pružaju podršku trkačima. Važan je zdrav duh, zajedništvo i dobra atmosfera. To su trenuci kad se stvara onaj neprocjenjiv osjećaj prave pripadnosti koji svaka poslovna kultura želi postići.

Kako ste zadovoljni odzivom na lanjske i ovogodišnju utrku?

Zadovoljna sam, ali ne mislimo na tome stati. Posebno me razveselila titula najfit poduzeća u kategoriji velikih poduzeća, ali i nagrada za najveći doprinos promociji trčanja u poslovnoj zajednici. Svake godine broj prijavljenih natjecatelja raste, među četiri tisuće trkača, prošle je godine trčalo 470 naših kolega. Imam saznanja kako su se mnogi naši zaposlenici nakon utrka počeli aktivnije baviti trčanjem i pridružili se nekom klubu ili školi. I zato ove godine očekujem još veći odaziv, bit ćemo još brojniji i uspješniji. I veselim se trčati s kolegama.