IG METALL

Metalci u Njemačkoj izborili povećanje plaća za 6,5 posto, a ide ih i 500 eura jednokratne naknade

15.06.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Tjedni prepucavanja i štrajkova radnika u njemačkoj metaloprerađivačkoj industriji napokon su urodili plodom. Od 1. kolovoza plaće će porasti za 6,5 posto, što je najveći postotak povećanja plaća u metaloprerađivačkoj industriji ove zemlje u posljednjih 30 godina

U posljednjih nekoliko tjedana u njemačkim gradovima poput Bremena, Salzgittera, Bochuma i Duisburga tisuće radnika štrajkalo je radi povećanja plaća i napokon dobili pozitivan odgovor na svoje zahtjeve. Novi kolektivni ugovor radnika metalne industrije u Njemačkoj vrijedi 18 mjeseci i počinje već u ovom mjesecu.

Svi zaposlenici dobit će jednokratnu potporu od ukupno 500 eura, dok će pripravnici dobiti 200 eura. Kolektivni ugovor dosad se odnosio na savezne pokrajine Sjevernu Rajnu-Vestfaliju, Donju Sasku i Bremen, a partneri u Istočnoj Njemačkoj vjerojatno će isto tako usvojiti nove smjernice, piše Fenix-magazin. Da bi kolektivni ugovor postao valjan potrebna je još suglasnost Odbora za kolektivno pregovaranje IG Metalla.

Poslodavci su za novi kolektivni ugovor već dali svoj potpis, a radnici se o njemu još moraju izjasniti, nakon čega bi sindikat trebao donijeti konačnu odluku. Gerhard Erdmann, član Izvršnog odbora Udruge poslodavaca čelika, rekao je nakon dogovora da je povećanje plaća 'na gornjoj granici onoga što je gotovo prihvatljivo'.

Upravitelj sindikata IG Metall iz Sjeverne Rajne-Vestfalije, Knut Giesler, bio je zadovoljan: 'U vrijeme visoke inflacije postigli smo pregovarački rezultat koji odmah donosi značajan plus od 6,5 posto u novčanike zaposlenika.'