gazprom germania

Njemačka vlada priprema pomoć za bivšu Gazpromovu podružnicu

13.06.2022 u 18:47

Bionic
Reading

Njemačka vlada priprema pet do 10 milijardi eura pomoći Gazprom Germaniji, nacionaliziranoj nekadašnjoj podružnici ruskog plinskog diva Gazproma, izvijestio je u ponedjeljak Bloomberg News, pozivajući se na upućene izvore

Pomoć bi mogla biti odobrena već ovog tjedna, s državnom razvojnom bankom KfW u ulozi zajmodavca, piše američka agencija za financijske vijesti.

Razgovori su u toku i planovi bi se još mogli promijeniti, dodaje Bloomberg.

Upitan da komentira izvješće Bloomberga, glasnogovornik Bundesnetzagentur (BNA), njemačkog energetskog regulatora, odgovorio je: "Ne sudjelujemo u špekulacijama".

Svi u BNA intenzivno rade kako bi osigurali nastavak poslovanja Gazprom Germanije nakon što je agencija 4. travnja preuzela ulogu upravitelja, dodao je glasnogovornik.

Gazprom se povukao iz vlasništva nad njemačkom podružnicom, a vlada joj je nakon toga dodijelila upravitelja kako bi osigurala opskrbu plinom. BNA bi trebao upravljati kompanijom do rujna.

Gazprom Germania posluje u brojnim zemljama, ali fokus joj je na trgovini, skladištenju i transmisiji plina u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu plina.

  • +3
Gazprom Germania Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Pomoć joj je potrebna kako bi zadržala ključnu ulogu u opskrbi Europe plinom, napominje Reuters, s obzirom na visoke cijene plina koji kupuje na tržištu s kratkim rokovima isporuke, do tjedan dana.

Ta kupnja dio je njezinih ugovornih obaveza, prema smjernicama EU-a, i predstavlja joj veliki financijski teret nakon što je Gazprom poslovanje u Njemačkoj ograničio na izvoz.

Cijene plina s kratkim rokovima isporuke na njemačkom su tržištu danas tri puta više nego prije godinu dana zbog naglog oporavka potražnje nakon koronakrize, niskih zaliha i smanjene opskrbe iz Rusije još od prošle jeseni, prije ruske invazije na Ukrajinu.