POTOMCI OVCE DOLLY

Meso kloniranih životinja na tanjurima Europe?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.06.2009 12:19
  • Objavljeno 23.06.2009 u 12:19
ovca ovce janjci

ovca ovce janjci

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ministri EU oživjeli su borbu oko mesa kloniranih životinja poduprijevši mogućnost da se takvi proizvodi počnu prodavati u Europi, unatoč opoziciji zelenih

Na sastanku u Luksemburgu ministri poljoprivrede dogovorili su niz novih pravila za proizvode kloniranih životinja, koji su uključeni u kategoriji tzv. 'nove hrane'. U izjavi ministara navodi se kako narodi EU žele da ''nova hrana' (novel foods) bude dopuštena samo ako ne predstavlja opasnost za potrošače i nije nutritivno štetna za ljude'.

Prema pisanju agencije AFP, dogovorena je stroga procedura za uvoz proizvoda nastalih od kloniranih životinja, procjenu rizika odobravala bi Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda (EFSA), a Europska komisija davala bi odobrenje.

Dogovor ne pokriva same klonirane životinje, nego njihove potomke koji su na svijet došli prirodnim putem. Njemačka ministrica Ilse Aigner za Deutsche Welle je izjavila: 'Meso samih životinja koje su nastale kloniranjem nije dopušteno u Europi. Ali do sada nije bilo nikakvih propisa koji bi regulirali meso i mlijeko sljedeće generacije kloniranih životinja.' U SAD-i su takvi proizvodi već dopušteni i bez ikakvih propisa, a uskoro bi se lako mogli naći i na tržištu Europe.

Iako ministri poljoprivrede Europske unije smatraju kako je kad je riječ o 'kloniranoj hrani' bolje i nadzirani uvoz, nego baš nikakvi propisi, njihovu odluku tek treba potvrditi Europski parlament. A mnogi zastupnici Europskog parlamenta spremni su stati na put takvim proizvodima prema policama trgovina u Europi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi