POJAČANO TRGOVANJE

Menadžeri Kraša počeli prodavati dionice Šaranoviću?

22.11.2019 u 16:05

Bionic
Reading

Nakon kratkotrajnog zatišja intenzivirano je trgovanje dionicama Kraša na Zagrebačkoj burzi. U posljednja dva dana protrgovano je gotovo 30 tisuća dionica, što predstavlja dva posto vlasništva u zagrebačkoj konditorskoj tvrtki koja je odnedavno postala meta preuzimanja srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića

U posljednja dva dana realizirano je i nekoliko većih transakcija, a danas su za oko zapele dvije u kojima je prodano najprije 5619, a zatim 5807 dionica. S obzirom da tolike količine dionica posjeduju samo dioničari s liste top 10, u kojoj, uz tri vodeća dioničara (MI Braća Pivac, Šaranovićev Kappa Star Limited, Kraš ESOP) dominiraju sadašnji i bivši menadžeri Kraša, izgleda da je barem jedna osoba iz menadžerske strukture odlučila prodati dionice.

Pojačano trgovanje Kraševim dionicama koincidiralo je s medijskom ofenzivom Siniše Šaranovića, putem koje on nastoji potaknuti radnike na prodaju dionica pohranjenih u tvrtki Kraš ESOP, a koja drži ključni udjel od 18,45 posto u Krašu.

Kako radnici svoje dionice ne mogu slobodno prodavati na burzi, nego samo u okviru tvrtke Kraš ESOP, Šaranović je ponudio otkup udjela u ESOP-u po cijeni od 130.000 kuna. Pritom je naglasio da njegovi konkurenti, braća Pivac, za isti udjel nude 50.000 kuna.

U medijima se spekulira da je zbog pritiska radnika već sazvana skupština tvrtke Kraš ESOP, na kojoj će se odlučivati o prodaji dionica.

Prema zadnjim podacima SKDD-a, Šaranovićev Kappa Star Limited posjeduje udjel od 25,7 posto u Krašu, a s dionicama kupljenim u posljednja dva dana njegov udjel narastao je na gotovo 28 posto.