PRITISAK NA CIJENE

Međunarodna agencija za energetiku očekuje rekordnu potražnju za naftom u 2023.

19.01.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Svjetska potražnja za naftom dosegnut će u ovoj godini rekordnu razinu zahvaljujući ukidanju strogih mjera suzbijanja covida u Kini, procjenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U zadnja tri mjeseca prošle godine potražnju su zakočili zakočili slaba aktivnost u europskoj industriji i blagi početak zime, ali i lockdown u Kini i poremećaji u prometu u SAD-u i Kanadi zbog snježnih oluja.

U ovoj godini potražnja bi se trebala oporaviti i porasti za 1,9 milijuna barela dnevno, na rekordnih 101,7 milijuna barela dnevno, a za gotovo polovinu rasta potražnje bit će 'zaslužna' Kina, koja je krajem prošle godine ukinula stroge mjere suzbijanja covida, procjenjuje IEA.

Ponuda je pak lani porasla za 4,7 milijuna dnevno, a u ovoj godini trebala bi zamjetno usporiti i porasti za samo milijun barela dnevno, zbog očekivanog pada proizvodnje u Rusiji koji će se očitovati u smanjenoj proizvodnji članica OPEC-a.

U prosincu ruski izvoz nafte smanjio se za 200 tisuća barela, na 7,8 milijuna barela dnevno, zbog embarga EU-a i cjenovnog limita koji su ruskoj nafti uveli skupina G7 i njezini saveznici.

U takvim je uvjetima Rusija nudila rekordne popuste na izvezenu naftu, što je smanjilo njezin prihod u prosincu za tri milijarde dolara, na 12,6 milijardi dolara, izračunala je IEA.

Ruski izvoz dizela dosegnuo je pak u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu rekordna 1,2 milijuna barela dnevno, a 60 posto te količine otpremljeno je u EU, uoči stupanja na snagu embarga i na ruske naftne derivate, koji je potaknuo strah od nestašice.