SUSTAV BONUS/MALUS

Medicinske sestre zgrožene: Varga želi nagraditi samo liječnike

16.09.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Zdravstvena administracija nije zadovoljna postojećim kolektivnim ugovorom za zdravstvene radnike. Prema riječima ministra zdravstva Siniše Varge, ovakav sustav uravnilovke uništava cijeli zdravstveni sustav. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek i predsjednica glavnog odbora Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak sudjelovale su u emisiji Hrvatskog radija 'Izaberi zdravlje' te su komentirale aktualnu situaciju u hrvatskom zdravstvu

'Uravnilovka nas de facto uništava u sustavu zdravstva. Ne može se reći da je relikt socijalizma jer je ondašnji kolektivni ugovor nagrađivao dobre liječnike i kažnjavao loše', kazao je ministar zdravlja Siniša Varga i dodao kako kolektivni ugovor žele podići na profesionalnu razinu, otprilike onu kakvu u društvu uživaju arhitekti, inženjeri i odvjetnici.

'Želimo izdvojiti i identificirati dobre radnike te ih nagraditi za to', naglasio je ministar Varga.

Je li uopće moguće uvesti sustav bonusa i malusa?

Prašnjak je istaknula da je zgrožena izjavama ministra Varge i tvrdi da se radi o degradaciji najveće struke u zdravstvu, tj. medicinskih sestara, prema čemu bi se nagrađivali samo liječnici, te da ministar Varga i v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec 'pričaju bajke' i da bi se trebali više informirati prije nego izađu u javnost s ovakvim izjavama.

'Javno zdravstvo ne može izdvojiti jednu struku, kako je to ministar zamislio, na način da će on određivati kako se to plaća te iz kojih sredstava. To je kombinacija privatnog i javnog', kazala je Avberšek.