ALBA ANTIQUA

Matoševićeva malvazija u ponudi kultnog restorana Fat Duck

30.08.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Istarska malvazija može se popiti u kultnom, svjetski poznatom restoranu Fat Duck iz engleskog mjestašca Bray. Radi se o malvaziji Alba Antiqua koju u Krunčićima kraj Svetog Lovreča proizvodi ponajbolji naš vinar Ivica Matošević.

Istarska malvazija dospjela je na degustacijski meni u ovom uglednom restoranu, što je posebno priznanje za Matoševića, ali i sve istarske vinare koji godinama pokušavaju od malvazije stvoriti svjetski brend.

Kako je Alba Antiqua, malvazija koja je odležala u bačvama od akacije, dospjela na meni Fat Ducka, ispričao je Glasu IstreIvica Matošević za kojeg je sama ta činjenica veliko priznanje: 'To je kao da zaigraš nogomet za Barcelonu'. Dakle, lani su kod njega u podrumu bili najpoznatiji svjetski sommelier Isa Bal, koji radi u Fat Ducku, te njegov kolega Joao Pires iz također znanog restorana The Dinner. Kušali su više njegovih vina, ali Alba Antiqua bila je ljubav na prvi okus.

Bez obzira na to, Matošević nije znao da su znani sommelieri zaista zagrizli za malvaziju. Sve dok mu jedan poznanik nije poslao fotografiju degustacijskog menija iz Fat Ducka. Protrljao je oči i upitao se šali li se netko s njim. No, ubrzo je dobio potvrdu da je Alba Antiqua sa stilom došla na engleski stol.

'Ovo je prvo hrvatsko suho vino koje je našlo svoje mjesto na degustacijskom meniju ponajboljeg restorana na svijetu. Istog trenutka kad se pročulo da je Alba Antiqua uvrštena u Fat Duck uslijedile su narudžbe i zanimanja za moja vina', kaže Matošević.