kretanje duga

Mastriški dug ove godine pao, no Hrvatsku čeka izazovna 2023. Već u ožujku dospijeva obveznica od milijardu i pol dolara

20.12.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju kolovoza iznosilo je 344,3 milijarde kuna

Navedeno stanje predstavlja tzv. mastriški dug, odnosno dug koji isključuje međusobna potraživanja institucionalnih jedinica unutar istog podsektora i između podsektora. Na godišnjoj razini dug opće države bio je niži za 1,4 milijarde kuna ili 0,4 posto, pišu analitičari Raiffeisena.

Pri tome je doprinos smanjenju duga opće države u kolovozu u odnosu na kolovoz godinu ranije rezultat smanjenja vanjske komponente javnog duga koja je bila niža za 5,7 milijardi kuna (ili 4,9 posto) te je u najvećoj mjeri rezultat smanjenja duga središnje države.

S druge strane, unutarnja komponenta javnog duga povećana je za gotovo 4,5 milijardi kuna (ili dva posto) uslijed godišnjeg povećanja duga središnje države dugoročnih dužničkih vrijednosnih papira i dugoročnih kredita. Na mjesečnoj razini dug opće države ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na srpanj, odnosno ostvaren je rast od 0,01 posto ili 38,4 milijuna kuna.

Rezultat je to blažeg smanjenja inozemne komponente od rasta domaće. Inozemna komponenta duga tako je na kraju kolovoza iznosila 111,05 milijardi kuna, dok je unutarnja komponenta bila na razini od 236,3 milijarde kuna. U odnosu na kraj 2021., dug opće države pao je za 0,3 posto ili milijardu kuna.

  • +5
Marko Primorac, ministar financija Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Očekujemo da će se na razini cijele 2022. godine dug opće države približiti razini od 70 posto BDP-a u odnosu na 78,4 posto BDP-a na kraju 2021. Također, očekujemo poboljšanje salda konsolidirane opće države na oko dva posto BDP-a, čemu će svakako pridonijeti snažan (nominalni) rast gospodarske aktivnosti', smatraju analitičari RBA-e.

Unutar mastriškog kriterija fiskalni pokazatelji zadržat će se i u godini pred nama.

'U 2023. očekujemo pad omjera duga opće države i BDP-a ispod 70 posto, uz blago pogoršanje proračunskog manjka koji će se ipak zadržati ispod razine od tri posto BDP-a. I dok su ovogodišnje aktivnosti na tržištima kapitala završene, godina pred nama bit će zasigurno izazovnija. Početkom ožujka dospijeva 1,5 milijardi dolara euroobveznice pa novo izdanje možemo očekivati već u prvom tromjesečju 2023. Bit će to prvo hrvatsko izdanje u sklopu europodručja, ali u okruženju rastućih kamatnih stopa. Uz neizbježno usporavanje gospodarske aktivnosti, nužnost razborite fiskalne politike trebala bi biti jedina opcija jer će pritisci različitih proračunskih korisnika biti sve veći zbog pojačane inflacije i činjenice da će se približavati izborna 2024. godina', zaključuje se.