u mreži prvog

Državni tajnik: Cijena plina za građane neće rasti, Vlada do 1. travnja ima vremena pronaći rješenje

20.12.2022 u 09:11

Bionic
Reading

Ministri energetike država članica postigli su europski dogovor o ograničavanju cijene plina radi zaštite građana i gospodarstava koja klize u recesiju. Dogovoreno je da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić istaknuo je da je Hrvatska vrlo zadovoljna time što je postignut dogovor. Jedino tako, djelovanjem cijele Europe, smatra da se stvari mogu polako staviti u kontrolu.

'Kada bi možda uredba proizvodila određene probleme u sigurnosti opskrbe, točno je predviđeno kako se odustaje od mehanizma da ne bi došlo do poremećaja. Svi znamo da se cijena plina proporcionalno odražava na cijenu električne energije pa ako tu postoji ta psihološka granica, koju vrlo izvjesno onda tržišta polako neće prelaziti, imamo jednu stabilnost da cijena električne energije neće prelaziti 400 i nešto eura po megavatsatu. Bitno je da se s time može računati', kazao je Milatić.

Istaknuo je da je dobro da Hrvatska oko 70 posto svoga plina troši iz LNG-a. Pojasnio je među ostalim da je LNG u Hrvatskoj napravljen tako da on ne smije imati praznog hoda ni sat vremena.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić također pozdravlja europsku odluku. No tvrdi da te cijene u normalnim uvjetima ograničavanja tržišta mogu izazvati određene poremećaje na tržištu, određeni nedostatak robe, ali da postoje osigurači koji će se aktivirati u određenim trenucima. 'Pretpostavljam da postoji netko tko će nadzirati provedbu ove odluke tako da se pravovremeno može reagirati ako ona izazove određene poremećaje', kazao je.

Govoreći o tome što odluka EU-a konkretno znači za građane Europske unije, Pudić je izjavio da će i opskrbljivači gledati po kojim se cijenama trguje. Neće moći ugovarati po većim cijenama od određenoga. Za krajnje kupce odluka EU-a znači nižu cijenu, ali to je i dalje daleko veća cijena od one koju imaju građani Hrvatske.

'Kod naših građana veći problem će biti oko 1. travnja, ali pretpostavljam da se u Ministarstvu radi na tome', dodao je.

Energetičar Igor Grozdanić smatra da će se cijene plina kretati oko 100-120 eura po megavatsatu te pozdravlja odluku EU-a o njihovom ograničenju. Istaknuo je da su u posljednje dvije godine cijene plina bile više od 180 eura, ali smatra da to nije bilo ništa značajno.

'Što se tiče Hrvatske, sigurni smo. Građani vjerojatno neće puno osjetiti. Kao i kolega Pudić, vjerujem da Vlada radi na određenim mjerama i od 1. travnja. Što se tiče opskrbe, imamo LNG terminal. Imamo i domaću proizvodnju, a ona je u 2020. bila nažalost samo na 28 posto', rekao je i dodao da je nekada bila na 70-75 posto.

Milatić dodaje da je Hrvatska 2007. i 2008. godine imala domaću proizvodnju plina veću od 100 posto. Tada se plin i izvozio. Napomenuo je da je vrlo bitno i dalje ulagati u istraživanja, ali i da se iscrpljena ležišta i dalje mogu koristiti, posebno tamo gdje su blizu velikih proizvođača CO2.

Govoreći o tome što bi se moglo dogoditi nakon 1. travnja, Milatić je kazao da bi se moglo očekivati povećanje cijena, ali se to neće dogoditi jer je, kako kaže, jasan stav premijera i ministra o tome. Napominje kako do tada ima vremena da se pronađe način da ne bi bilo porasta cijena.

'Uredbom Vlade cijelu proizvodnju Ine otkupljujemo sve do veljače 2024. godine', kazao je.

Pudić je ponovio tvrdnju Milatića da se građani Hrvatske ne trebaju plašiti, za njih je 41 euro po megavatsatu i za njih se neće primjenjivati odluka o 180 eura po megavatsatu. Dodaje pak da bi građane trebalo navikavati na malo veću cijenu energenata, 10-15 posto, kako bi više štedjeli tu energiju.

Grozdanić se slaže s time da bi građane trebalo navikavati na nešto višu cijenu energenata.