ŠTO JE U POZADINI?

Maslac je u njemačkim trgovinama iznenada nevjerojatno pojeftinio. Hoće li i u Hrvatskoj?

01.02.2023 u 15:30

Bionic
Reading

Cijena maslaca u nekim njemačkim supermarketima znatno je pala. Nakon što je znatno poskupio, sad se na policama nekih velikih trgovina u Njemačkoj može kupiti po 20 posto nižoj cijeni. Takva niža cijena maslaca uskoro se očekuje i u ostalim trgovinama, a nameće se pitanje hoće li se to proširiti i u druge države, pa tako i Hrvatsku

Mnogi ljudi u trgovinama zaobilaze maslac zbog njegove cijene i odlučuju se za jeftinije alternative. No u Njemačkoj je sada znatno pojeftinio. Veliki trgovački lanci poput Aldija, Norme i Kauflanda osjetno su snizili njegovu cijenu pa se tako pakiranje od 250 grama, koje je donedavno koštalo 1,99, prodaje za 1,59 eura. I ostali trgovački lanci, kao što su Edeka, Rewe, Netto i Penny, najavili su da će za isti iznos sniziti cijenu svog maslaca.

Ove snižene cijene nisu akcijske, nego su uobičajena cijena maslaca. Najskuplji je pak bio u svibnju prošle godine, kad je pakiranje koštalo 2,29 eura. Sad je samo pitanje vremena u kojem će ostale trgovine prihvatiti nove cijene, piše Zeit Online.

Pad cijena maslaca u Njemačkoj posljedica je nedavnih pregovora o cijenama u mliječnoj industriji. Stari ugovori istekli su u siječnju ove godine, a trgovci su novim ugovorima uspjeli dogovoriti znatno niže cijene.

Usto je u Njemačkoj proizvedeno više sirovog mlijeka nakon što je prošle godine dosegnulo rekordne cijene. Zbog toga je ponovno došlo do blagog viška na strani ponude, pa je samim time došlo i do pada cijene.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL