NEMA IZNIMKI

Mariću ništa nije sveto, i Crkva će plaćati porez na dobit

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 13.02.2017 15:45
  • Objavljeno 13.02.2017 u 15:45
Kardinal Josip Bozanić sigurno nije oduševljen što će Župe plaćati poreze

Kardinal Josip Bozanić sigurno nije oduševljen što će Župe plaćati poreze

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Prema novom poreznom zakonu, svi prihodi su sada vidljivi Poreznoj upravi, zbog čega Kaptol traži hitno očitovanje svih župa o prošlogodišnjim prihodima. No, budući da Crkva nije u poreznom sustavu, plaćat će samo paušalni porez na dobit

Ministarstvo financija na čelu sa Zdravkom Marićem utvrdilo je da su pravne osobe Katoličke crkve dužne plaćati porez na dobit iz gospodarske djelatnosti.

Temelje po kojima će se oporezivati crkva udario je još SDP-ov ministar financija Boris Lalovac. On je 2014., donio zakon po kojem sve udruge koje se bave nekom gospodarskom djelatnošću poput sportskih klubova ili vjerskih zajednica moraju prijaviti djelatnost u registar poreznih obveznika i plaćati porez na ostvarene prihode.

Vlada je takvim organizacijama omogućila paušalno plaćanje poreza na dobit, pa im ovisno o prihodu iznos poreza ne premašuje 4140 kuna, a pravo da tako plate porez dobile su samo one udruge koje su lani ostvarile prihode do 230.000 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Rok za prelazak na paušalno plaćanje bio je 31. siječnja, pa se u Crkvi očito radilo o kašnjenju s rokovima, jer je, primjerice, župama Zagrebačke nadbiskupije obavijest o nužnosti plaćanja poreza na dobit iz Nadbiskupskog stola poslana tek 3. veljače, s rokom predaje formulara 10. veljače, piše Večernji list.

Prema tumačenju Ministarstva financija, pravne osobe Katoličke crkve dužne su plaćati porez na dobit iz gospodarske djelatnosti, a kako stoji u tumačenju, u oporezivanje ulaze prihodi od najma stanova, zakupa poslovnih prostora, prihodi od repetitora postavljenih na crkvenim zgradama, zakupa obradivog zemljišta, šuma i prodaje predmeta.

Upitali smo Zagrebačku nadbiskupiju jesu li pomogli župama u pripremi za plaćanje poreza i koliko će otprilike novca uplatili u državni proračun, no zbog velike navale novinara na njihovu službu za odnose s javnošću oglasili su se priopćenjem u kojem navode kako još uvijek traju razgovori između nadležnih crkvenih i državnih komisija vezano uz tematiku plaćanja poreza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • analysis

    14.02.2017 14:17

    A zakaj ne bi plaćala ?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi