USPJEH ŠIBENSKE BISKUPIJE

I to se događa: Crkva povlači novac iz EU fondova

02.08.2016 u 11:39

Bionic
Reading

Prvi put u domaćoj povijesti korištenja EU fondova Katolička crkva mogla bi povući pozamašan iznos bespovratnih sredstava za infrastrukturni projekt. Naime, Iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) u Šibensku biskupiju je stigla potvrda o dodjeli više od 30 milijuna bespovratnih kuna za projekt uređenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova Civitas sacra - Sveti grad.

Iako ugovori još formalno još nisu potpisani, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potvrđuju kako se radi o projektu zbog kojeg bi Šibenska biskupija trebala dobiti gotovo 31 milijun kuna.

Sam postav na inovativan i interaktivan način posjetiteljima će dati uvid u srednjovjekovni Šibenik, potom u sve inovacije koje je u svijet arhitekture unijela šibenska katedrala, a zbog kojih se i nalazi na UNESCO-ovom popisu.


Nositelj je projekta je Šibenska biskupija, aplikaciju za EU fond napravila je tvrtka Avensis iz Splita, a projekt likovnog postava i uređenja interijera Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova isporučila je agencija Kocka iz Šibenika sa suradnicima.

Centar će u prizemlju palače Galbiani imati suvenirnicu, manju galeriju koju će moći koristiti mladi ali i renomirani umjetnici za izlaganje i predstavljanje svojih radova, te multimedijalnu dvoranu. Na višim katovima Galbianija implementirat će se likovni postav, dakle izložbeni prostor u sklopu kojeg će se, koristeći moderne tehnologije i načine prezentacije, obrađivati teme vezane uz šibensku katedralu. Posljednja dva kata palače bit će preuređena u luksuzni restoran.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić u ponedjeljak se susreo s novim šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem kako bi razgovarali oko projekta.

Valjda podsjetiti da je grad Šibenik nedavno od Europske unije dobio i 42 milijuna kuna za obnovu tvrđave Sveti Ivan.