poslao poruku kurzu

Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, isplata povrata poreza kreće već 12. lipnja

30.05.2020 u 20:49

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić kaže da će Hrvatska učiniti sve što može da zemlje poput Austrije, koja se protivi prijedlogu Europske komisije o fondu od 750 milijardi eura za oporavak gospodarstva zemalja pogođenima pandemijom, ne stanu na put prema 10 milijardi eura koje su namijenjene Hrvatskoj.

Kada je riječ o ovisnosti hrvatskog proračuna o turizmu, Marić kaže da se u lipnju očekuje izlazak i na međunarodno tržište. Kaže da su kamatne stope na nešto veće od dva posto, a na domaćem ispod jedan posto. 'Ono što je važno jest da u lipnju imamo čitav niz stvari za platiti. Krenut ćemo početkom mjeseca od mirovine, a nakon toga mogu najaviti da 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak', rekao je Marić za Dnevnik Nove TV.

Izjavio je kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja. 'U šestom mjesecu imamo čitav niz stvari za platiti, krenut ćemo početkom mjeseca od mirovina, nakon toga 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak', rekao je ministar Marić.

Dodaje da je novac za sve to već uračunat u proračun, kao i novac za zaduživanje. 'Planirano je još i prije ovog rebalansa jer imamo dospijeće međunarodne obveznice 10. srpnja u iznosu od milijardu i 250 dolara', kaže ministar financija. Objasnio je da je kamata za tu obveznicu prije 10 godina iznosila 6,5 posto, a sada će ju se refinancirati na razini od otprilike dva posto.

Na pitanje strahuje li od 'novih švicaraca', s obzirom na to da su neki građani podizali kredite za uređivanje apartmana za iznajmljivanje u turističkoj sezoni, Marić kaže da je to jedan od izazova novonastale situacije.

'Turistička sezona ove godine sigurno neće biti ni blizu kao što je bila prošla. Mi smo kao pretpostavku u našu projekciju BDP-a uzeli pad turizma od čak 70 posto. Mislim da to samo po sebi ima velike reperkusije i na individualne budžete i obveze pojedinih građana i privatnih iznajmljivača', rekao je Zdravko Marić. Smatra da, kada je riječ o moratorijima, 'banke moraju pokazati još malo više otvorenosti'.

'Sve što je u okviru naših mogućnosti i u okviru naših zakonom predviđenih aktivnosti mi ćemo učiniti, a ja se nadam da će banke konačno otkočiti tu kočnicu', poručuje ministar financija.